Josip Kozarac

Izvor: Wikipedija
Ing. Josip Kozarac

Rođenje 18. ožujka 1858.
Vinkovci, Hrvatska
Smrt 21. kolovoza 1906.
Koprivnica, Hrvatska
Književni period realizam
Portal o životopisima

Josip Kozarac (Vinkovci, 18. ožujka 1858.Koprivnica, 21. kolovoza 1906.), hrvatski je prozaist – novelist, romanopisac, pjesnik, pisac pripovijetki i polemičar, diplomirani inženjer šumarstva, jedan od najpoznatijih hrvatskih šumara.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Bio je jedan od važnijih hrvatskih prozaista, novelista, polemičara, pjesnika, ujedno i diplomirani inženjer šumarstva te najpoznatiji hrvatski šumar. Osnovnu školu završio je u Vinkovcima, te je pohađao gimnaziju koju je završio s puno muke, ali se sve promijenilo kada je upisao fakultet šumarstva u Beču. Diplomirao je 1879. godine na Visokoj školi za kulturu tla kao najbolji student na svojoj godini. Prije fakulteta živio je dosta slobodan i neobuzdan život. Puno je vremena provodio u prirodi, jednostavno promatrajući život koji se odvijao oko njega.

Svoje je spisateljske sposobnosti razvio pišući poezije, a kasnije je svoj talent pronašao u pisanju proze (pripovijetke i romani). Nakon što mu je otac preminuo, Kozarac je ostao živjeti sa svojom majkom.

Kao jedan od boljih šumarskih stručnjaka radio je u mnogim mjestima: Vinkovci, Vrbanja, Nijemci, Županja, Nova Gradiška, Lipovljani i drugim. Od 1896. do 1898. godine bio je jedan od urednika, tada poznatog «Šumarskog lista». Pisao je brojne članke, ali su svi bili vezani za njegov posao. Dok je bio u svojoj struci, najvažnije što je učinio bilo je službovanje u Lipovljanima od 1885. do 1895. godine, tada je posjekao i pomladio tisuće hektara šuma hrasta lužnjaka koje danas, njemu u čast nose upravo njegovo ime. Bio je poznat i po raspravama vezanih za šume, koje su bile poznate čak i mnogim stručnjacima iz Zapadne Europe i Rusije. Prvi je objasnio funkcioniranje nizinskih šuma i utemeljio je hrvatski način obnove šuma hrasta lužnjaka.[1]

Nakon što je ispunio sva očekivanja u svom poslu i time doprinio razvoju hrvatskog šumarstva, Kozarac se povukao i više posvetio razvijanju svojih drugih talenata i spisateljskom životu što je pokazao i mnogim svojim djelima koja su i danas rado čitana. Preminuo je 21. kolovoza 1906. u Koprivnici.

Praunuk Josipa Kozarca, poklonio je Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci dio ostavštine Kozarca iz razdoblja realizma. Radi se o rukopisnoj zbirci Josipa Kozarca koja se sastoji od pisama, rukopisa, dokumenata i šumarske čuturice. Ukupno ima 32 pisma, službeni dopis, sedam dopisnica, 11 kartica pjesama, ispisanih posjetnica Josipa Kozarca i dvije rukopisne kartice.[2]

Književno stvaralaštvo[uredi | uredi kôd]

Smatran je piscem jako oštrih zapažanja i jednostavnih, ali, često i prodornih, dubokoumnih misli. Nastavio je Reljkovićevim putem i danas ne bismo mogli zamisliti hrvatsku književnost bez njegova doprinosa te ne bismo imali točne informacije o životu seljaka u to vrijeme. Kozarac je pisao realna i racionalna djela koja su se u većini slučajeva temeljila na stvarnim događajima i opisivala slavonsku sredinu i kvalitete tog života. Često je prema sebi bio samokritičan, i za njega su najviše govorili da je pjesnik prirode jer je od svih bio najviše vezan za nju. To se najviše primjećivalo kroz detaljne opise pejzaža u njegovim djelima, gdje ju je opisivao onako kako ju je doživljavao kao šumar i kao dijete kada je većinu svoga vremena provodio u prirodi.
Osim pejzaža, u brojnim djelima opisuje i probleme koji muče seosko stanovništvo i njihove poglede na život i okolinu. Po tome je Kozarac ostao upamćen kao jedan od najiskrenijih hrvatskih pisaca jer je stvarnost prikazivao onakvu kakva ona zaista jest te je zbog toga iznosio sve probleme i predlagao njihova rješenja.[3]

Njemu se u čast dalo ime književnoj nagradi Josip i Ivan Kozarac.

Najvažnija izdanja djela[uredi | uredi kôd]

  • Zmija
  • Priče djeda Nike
  • Moj djed
  • Biser-Kata
  • Slavonska šuma (Zagreb, 1888.)
  • Mrtvi kapitali (Vienac, 1889.)
  • Medju svjetlom i tminom (Zagreb, 1891.)
  • Tena, (Zagreb, 1894.)
  • Mira Kodolićeva (Zagreb, 1895.)
  • Oprava, (Zagreb, 1899.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://tehnika.lzmk.hr/sumarstvo/ Preuzeto 6. listopada 2021.
  2. https://www.vecernji.hr/vijesti/praunuk-josipa-kozarca-darovao-pisma-rukopise-dokumente-i-sumarsku-cuturicu-knjizevnika-1463948 Preuzeto 14. rujna 2021.
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. lipnja 2009. Pristupljeno 22. siječnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Josip Kozarac
Logotip Wikizvor
Logotip Wikizvor
Wikizvor ima izvorna djela autora: Josip Kozarac