Josip Temunović

Izvor: Wikipedija

Josip Temunović (Stari Žednik, 7. ožujka 1938.Subotica, 22. prosinca 2006.), bio je hrvatski književnik, iz Vojvodine. Pisao je pjesme, a od proze priče, eseje, humoreske, reportaže i feljtone.[1] Bio je rimokatolički svećenik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Josip Temunović rodio se u bačkom selu Starom Žedniku 1938. godine, u obitelji bunjevačkih Hrvata, od oca Roka i majke Klare. Bio je deseto dijete.

Školovao se u "Cvijinovoj škuli" i poslije u "Kerskoj škuli". Srednje školovanje je imao u subotičkoj i đakovskoj gimnaziji. U Đakovu ostaje studirati filozofiju i bogoslovlje. Diplomira 1965., a za svećenika se zaredio godinu dana prije u subotičkoj katedrali.

Duhovnički je djelovao u nekoliko naselja. Bio je kapelan u župi sv. Roka, u Aleksandrovu i u Novom Sadu. 1969. odlazi u Sombor upravljati novoosnovanom somborskom župom Sv. Križa, a kasnije i u Kolut, Gakovo te povremeno upravlja somborskim filijalama sv. Nikole Tavelića i Imena Marijina u Nenadiću. U Somboru je organizirao ljetovanje katoličkih obitelji u Živogošću, vodio je Hrvate na vjeronaučne olimpijade i ostala okupljanja katoličkih Hrvata.

1986. je otišao u Suboticu gdje obnaša mjesto knjižničara biskupijske knjižnice. Živio je u svećenićkom domu Jozefinumu. Iz tog razdoblja datira njegov književni i istraživački rad.

U Subotici je pokrenuo Tribinu za mlade, na koju je dovodio poznata imena kao što su fra Bonaventura Duda, Josip Turčinović i drugi.

Bio je svjesni pripadnik hrvatskog naroda kojem su teško padale podjele u zajednici bunjevačkih Hrvata.

Pisao je o Subotičkoj Matici[2] i biskupu Lajči Budanoviću. Tekstove je objavio u Bačkom klasju, Crkvi na kamenu, Žigu, Maruliću, Zvoniku i Hrvatskoj riječi. Napisao je nekoliko natuknica za Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca.

Djela[uredi | uredi kôd]

Napisao je četiri knjige. Njegovim književnim djelima je motiv salaš.[1]

  • Salašarske skice, poezija, eseji, prozne crtice, 2002.
  • Subotička matica, povijesna monografija, 2002.
  • Zadužbina biskupa Budanovića, povijesna monografija, 2002.
  • Zbornik o životu i djelu biskupa Lajče Budanovića, 2004. (urednik izdanja)
  • Bilježnica za povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata, 2009.

Svojim djelima je ušao u antologiju poezije nacionalnih manjina u Srbiji Trajnik (prireditelja Riste Vasilevskog).[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Zvonik, br. 90/2002. K. Č.: Prvijenac svećenika Josipa Temunovića
  2. (srp.) Subotica nekada Stevan Mačković: Crtice iz života tri subotičke matice
  3. Zavod za kulturu vojvođanskih HrvataArhivirana inačica izvorne stranice od 14. srpnja 2014. (Wayback Machine) I hrvatski pjesnici iz Vojvodine u antologiji poezije nacionalnih manjina u Srbiji

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Vijenac, br. 400/2009. Budi svoj - Izbor iz suvremenoga hrvatskog pjesništva u Vojvodini (1990–2009). Izbor T. Žigmanov