Josip Zemko

Izvor: Wikipedija
Josip Zemko
Osobni podatci
Puno ime Josip Zemko
Nadimak Zeka
Rođenje 13. ožujka 1946.
Subotica, Jugoslavija
Smrt 11. travnja 2017.
Pozicija vezni igrač
Mlađi uzrasti
FD Zvezda (Subotica)
Igračka karijera*
Godina Klub Nast. (gol.)
FD Zvezda (Subotica)
Spartak (Subotica)
Željezničar (Sarajevo)
Vojvodina (Novi Sad)
Reprezentativna karijera**
-1962.
Jugoslavija (juniori)
Jugoslavija
Trenerska karijera
NK Bačka 1901
NK Radnički Bajmak[1]
Portal o životopisima
Portal o športu

Josip Zemko (Subotica, 13. ožujka 1946.11. travnja 2017. [2]), bivši jugoslavenski nogometni reprezentativac. Rodom je Hrvat.

Klupska karijera[uredi | uredi kôd]

Bogatu nogometnu karijeru Zeka je započeo u subotičkoj Bačkoj, nastavio u Spartaku, i vrlo brzo otišao u sarajevski Željezničar gdje je nakon kraćeg vremena postao reprezentativac. Nakon teškog prijeloma noge, nastavio je karijeru u novosadskoj Vojvodini gdje se ponovo izborio za dres reprezentacije Jugoslavije. Igračku karijeru je okončao u svom matičnom klubu FK Bačkoj.[2]

Reprezentativna karijera[uredi | uredi kôd]

Još kao junior je privukao pozornost ondašnjeg izbornika jugoslavenske juniorske reprezentacije Miljana Miljanića. Iako je bio igrač malog subotičkog kluba Bačke (koja je onda nosila ime Zvezda), postao je stalni član juniorske reprezentacije u kojoj je došao do mjesta kapetana.

Trenerska karijera[uredi | uredi kôd]

Okončavši igračku karijeru u Bačkoj, posvetio se trenerskom poslu. Pored Spartaka i Bačke, Zemko je trenirao i klubove širom Vojvodine, između ostalih, bajmočki i somborski Radnički. Do posljednjeg dana ostao je vjeran nogometu, a smrt ga je zatekla na obučavanju mlađih kategorija FK Bačke.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Szabadka Város Sportszövetsége
  2. a b c (srp.) Dejan Vuković: In memoriam - Josip ZemkoArhivirana inačica izvorne stranice od 20. veljače 2021. (Wayback Machine) Subotica.info. 11. travnja 2017. Pristupljeno 20. svibnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]