Jovan Jovanović Zmaj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Jovan Jovanović Zmaj
Jova Jovanovic Zmaj.jpg
Puno ime Jovan Jovanović
Pseudonim Zmaj
Rođenje 24. studenoga 1833.
Novi Sad
Smrt 3. lipnja 1904.
Srijemska Kamenica
Supruga(e) Ruža Ličanin

Jovan Jovanović Zmaj (srp. Јован Јовановић Змај; Novi Sad, 24. studenoga 1833.Srijemska Kamenica, 3. lipnja 1904.) srpski književnik.

Pored Đure Jakšića, Zmaj je drugi veliki liričar srpskog romantizma.

Životopis[uredi VE | uredi]

Gimnaziju je pohađao u Novom Sadu i Požunu, a pravo u Pešti, Pragu i Beču. Potom odlazi u Peštu za nadzornika zadužbine Tekelijanuma, gdje istovremeno studira medicinu i izdaje satirični list Zmaj („3maj“), po kome je i dobio ime. Kad je završio medicinu, živi kao liječnik u Novom Sadu, Beču, Beogradu, Zagrebu i drugim mjestima. U tijeku cijele druge polovice 19. stoljeća on je najproduktivniji srpski pjesnik, urednik mnogih listova i časopisa i jedan od najistaknutijih nacionalnih radnika.

Književni rad[uredi VE | uredi]

Dvije najbolje zbirke njegovih pjesama su Đulići i Đulići uveoci. Veliki broj njegovih šaljivih i dječjih pjesama, tiskanih po raznim listovima i časopisima, izašao je u dva izdanja cjelokupnih djela: Pjevanja i Druga pjevanja (srp. Pevanija i Druga pevanija). Posljednje su tiskane zbirke: Snohvatice i Devesilje. U prozi je napisao jednu pjesničku legendu (Vidosava Branković) i jedan šaljivi kazališni komad (Šaran). Zmaj je i prevodio dosta, naročito iz mađarske književnosti. Najbolji su mu prijevodi mađarskog pjesnika Sándora Petőfija. Pored ostalih pjesama, od njega je preveo spjev Vitez Jovan.

Iz njemačke poezije prevodi Göthea (Herman i Doroteja, Ifigenija u Tavridi) i s uspjehom podražava Heineovu ljubavnu liriku i epigram i orijentalsku poeziju Friedricha Bodensteta (Pjesme Mirca Shafije). Od ostalih prijevoda iz strane književnosti znatniji su mu: Demon od Ljermontova i Enoh Arden engleskog pjesnika A. Tennysona. Pored Zmaja, uređivao je još dva satirična lista: Žižu i Starmali. Od 1880. pa do smrti izdavao je dječji list Neven, najbolji srpski dječji list tada.

Spomenik u Novom Sadu

Zmaj o Hrvatima[uredi VE | uredi]

U jednoj od svojih pjesama, je napravio hvalospjev Hrvatima, pozvavši svoj narod neka se ugledaju na Hrvate:[1][2]

Hrvat se ne bori da što otme kome,
Čuva sveti plamen na ognjištu svome.
I dok tako čini u najteži dan'
I Bog je i pravda na njegovoj stran'.
A kuda će Srbin - zar on da se dade
Putu, na kom nema ni Boga ni pravde?

Isti je bio izrecitiran pri prvoj posjeti hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana gradu Vukovaru, koji je tada bio nedavno reintegriran u hrvatski ustavno-pravni sustav. Tu je pjesmu gotovo nemoguće naći u srpskim udžbenicima o Zmaju.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://www.hous.hrvati-amac.com/Drustvene-obavijesti-101-uvodnik.html
  2. 2,0 2,1 Skoko, Božo (2010). Hrvatska i susjedi, str. 52, Zagreb: AGM. ISBN 978-953-174-384-6

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]