Juan Bielovucic Cavalie

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Juan Bielovucic Cavalie (Lima, Peru, 30. srpnja 1889. – 14. siječnja 1949.), peruanski zrakoplovac hrvatskog porijekla, te utemeljitelj peruanskog zrakoplovstva i jedan od prvih zrakoplovaca u povijesti.

Školovao se u Francuskoj, gdje je diplomorao i zavolio zrakoplovstvo. Bio je član nacionalne zrakoplovne lige i pokrenuo je prve letove u Peruu, na improviziranoj ledini, koja je postalo prvo uzletište, smještena kraj hipodroma u Santa Beatrizu. Odande je poletio prvi put nad Peruom 15. siječnja 1911. u prisutnosti peruanskom predsjednika. Nakon povratka u Francusku, sudjelovao je u brojnim natjecanjima, a na jednom od njih uspio je preletjeti Alpe s monoplanom 1913. godine, 20 km u 26 minuta, dosegnuo je visinu od 3200 m. Bio je upravitelj zrakoplovne škole u Reimsu. Početkom I. svjetskog rata, 1914. pristupa francuskom zrakoplovstvu, kao jedan od članova poznate eskadrile "Les Cigognes". Odlikovan je Ordenom za hrabrost i Ratnim kižem s palmom. Nakon ranjavanja odlučuje se za umirovljenje. Međutim, i dalje je pomagao peruanskom zrakoplovstvu sve do smrti.

Pero Zlatar - Stambuk napisao je monografiju o njemu pod nazivom: "Bielovucic - pionero da la aeronautica Castrense" u Limi 1990.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]