Julia Alapaʻi Kauwaʻa

Izvor: Wikipedija
Julia Alapaʻi Kauwaʻa
Julia
Portret Julije, nepoznat autor, oko 1850.
Suprug Keoni Ana ʻOpio
Otac Nāhili
Majka Kauwaʻa
Rođenje o. 1802.
Havaji
Smrt 1849.
Honolulu, Havaji

Julia Alapaʻi Kauwaʻa (havajski: Kulia; oko 1814. – 2. kolovoza 1849.), zvana i Juliana, bila je havajska plemkinja, ujna kraljice Eme.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Julia je rođena oko 1802. godine. Njezin je otac bio poglavica Nāhili, vrstan general, a majka joj je bila princeza Kauwaʻa, kći kralja Alapaʻija Velikog, pa je Julia zvana po djedu i majci.[1] Imala je i sestru Kaulunae koja je svoju kćer nazvala po Juliji.

Bila je prijateljica princeze Nāhiʻenaʻene, kći kralja Kamehamehe I. te sestra Kamehamehe II. i Kamehamehe III. Neki su poglavice htjeli iskvariti mladog Kamehamehu III. te su mu savjetovali brak s Nāhiʻenaʻenom, što bi bila sveta unija. Julia je bila kažnjena od strane kraljice Kaʻahumanu jer je sudjelovala u „kvarenju” kralja, njenog posinka.

Godine 1823. Julia se udala za Keonija Anu ʻOpia, koji je bio ujak kraljice Eme Havajske. Prema glasinama, Julia je spavala s kraljem Kamehamehom III., dok je Keoni Ana spavao s kraljicom Kalamom.

Umrla je u kolovozu 1849. godine u Honoluluu na otoku Oahu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Fornander, Abraham: An Account of the Polynesian Race: Its Origins and Migrations, and the Ancient History of the Hawaiian People to the Times of Kamehameha I