Junge Union

Izvor: Wikipedija
Logotip
Predsjednik
Opći podaci
Datum osnivanja: 17. siječnja 1947.
Mjesto osnivanja: Königstein im Taunus
Predsjednik: Paul Ziemiak
Dopredsjednici: André Stolz
Johannes Pöttering
Nina Bender
Dr. Nadine Pallas
Rizničar: Daniel Walther
Glavni tajnik: Thomas Dautzenberg
Članstvo: 126.465
(lipanj 2007.)
Ustrojstvo: 18 pokrajinskih
organizacija
Internet: www.junge-union.de

Junge Union (kratica: JU, hrvatski prijevod: Mlada unija) je zajednički politički podmladak njemačkih stranaka Kršćansko-demokratske unije (Christlich Demokratische Union, CDU) i Kršćansko-socijalne unije (Christlich Soziale Union, CSU). Ona ima 126.500 članova i najjača je politička organizacija mladeži u Njemačkoj i Europi. Osnovana je 17. siječnja 1947. godine. Predsjednik JU-a je Philipp Mißfelder.

Politički profil[uredi | uredi kôd]

JU se u svojoj Programskoj povelji definira kao liberalna, konzervativna i napredna organizacija. Pri tome se oslanja na kršćanskoj slici čovjeka. JU zauzima se za razvijanje demokracije i tržišnog gospodarstva. JU podupire ideju Europske unije i njeno proširenje, ali je protiv ulaska Turske u punopravno članstvo EU. S druge strane snažno je podupirala ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. JU zastupa ideju transatlanske sigurnosne politike u okviru NATO-a.

Po svjetonazoru je demokršćanska organizacija.

Njena zadaća je zastupanje politike CDU i CSU među mladima, a i interesa mlade generacije unutar matičnih stranaka CDU i CSU.

Ustrojstvo organizacije[uredi | uredi kôd]

Članom Junge Union može postati svaka osoba između navršene 14. i 35. godine života. Da bi se postalo članom JU ne mora se nužno biti član CDU-a ili CSU-a. Predsjednici svih organizacijskih razina, koji po položaju ulaze u odbor dotične razine matične stranke, moraju biti članovi matične stranke.

JU ima 18 pokrajinskih organizacija, od kojih Junge Union Bayern iz Bavarske kao podmladak samostalne stranke CSU čini jednu pokrajinsku organizaciju.

Tijela JU na saveznoj razini su:

  • Sabor (Deutschlandtag, doslovni prijevod: njemački dan)
  • Savjet (Deutschlandrat)
  • Savezni odbor (Bundesvorstand)
  • Savezni časni sud (Bundesschiedsgericht)

Ustrojstvo organizacije definira se Statutom. Sabor JU bira Savezni odbor, tj. njezine dužnosnike. Unutar JU ustrojena je zajednica učenika pod nazivom Schülerunion (hrv. Učenička unija).

Glasilo mladeži[uredi | uredi kôd]

Službeno glasilo JU je časopis Die Entscheidung (hrv. Odluka). Pokrajinske organizacije imaju vlastita glasila. Glasilo JU Bavarske (Junge Union Bayern) zove se BaJUwaren.

Članstvo u međunarodnim organizacijama[uredi | uredi kôd]

JU je članica Mladeži Europske pučke stranke (YEPP), te Međunarodne mlade demokratske unije (IYDU).

Poznati članovi[uredi | uredi kôd]

Mnogi demokršćanski političari iznjedrili su iz stranačke mladeži. Među poznatim bivšim članovima su:

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Junge Union službene stranice