Kanton Ženeva

Izvor: Wikipedija
Republika i kanton Ženeva
République et Canton de Genève

Grb kantona
Položaj u Švicarskoj
Podaci
Glavni grad Ženeva
Pristupanje konfederaciji 1815..
Skraćenica GE
Stanovništvo 453.241 stan.
Popis 2009.
Površina 282 km²
Gustoća 453.241 stan./km²
Br. općina 45
Jezici francuski
Zemljovid kantona

Kanton Ženeva (kratica GE, fr. République et Canton de Genève) je kanton na krajnjem jugozapadu Švicarske. Glavni grad kantona je Ženeva.

Prirodne odlike[uredi | uredi kôd]

Kanton Ženeva se nalazi na zapadnoj obali Ženevskog jezera, na mjestu gdje iz njega istječe rijeka Rona. Obuhvaća grad Ženevu i njezino bliže zaleđe. S gotovo svih strana okružen teritorijom Francuske. Od švicarskih kantona, dodiruje se samo kratkom granicom s kantonom Vo. Najviši vrh je na 516 metara. Površina kantona je 282 kilometara četvornih.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kanton Ženeva je jedan od kantona koji su se najkasnije pridružili Švicarskoj konfederaciji. To se dogodilo 1815. g., poslije Bečkog kongresa. Kao i neki drugi kantoni, kanton Ženeva sebe smatra zasebnom republikom.

Stanovništvo i naselja[uredi | uredi kôd]

Kanton Ženeva je imao 453.241 stanovnika 2009. g.

U kantonu Ženeva govori se francuski jezik. Kanton je kao kolijevka kalvinizma i dalje službeno protestantski, iako danas u njemu živi više rimokatolika. Geneva je veoma kozmopolitski grad i sjedište mnogih međunarodnih ustanova. Stranci čine 37,42% stanovništva.

Jedini "pravi" grad je Ženeva, dok su sva ostala naselja njena predgrađa. Od njih najveća naselja su vjernije, Lansi i Meren.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Gospodarstvo se temelji na trgovini i financijskim uslugama.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]