Kao voda za čokoladu (1992.)

Izvor: Wikipedija
Kao voda za čokoladu
Naslov izvornika
Como agua para chocolate
RedateljAlfonso Aráu
ProducentAlfonso Aráu
ScenaristLaura Esquivel
Glavne ulogeMarco Leonardi
Lumi Cavazos
Regina Torné
Mario Iván Martínez
SnimateljSteven Bernstein
Emmanuel Lubezki
Godina izdanja1992.
Trajanje123 minuta
Država Meksiko
Jezikšpanjolski, engleski
Žanrmagični realizam
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Kao voda za čokoladu (špa. Como agua para chocolate) je film meksičkoga redatelja Alfonsa Aráua iz 1992. godine nastao prema istoimenom romanu meksičke spisateljice Laure Esquivel. Film pripada žanru magičnog realizma (elementi fantastike isprepliću se sa stvarnošću). Osvojio je 11 meksičkih filmskih nagrada Ariel. Financijski je najuspješniji film na španjolskom jeziku, koji se pojavio na američkom tržištu.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film govori o mladoj djevojci Titi i njenoj zabranjenoj ljubavi s mladim Pedrom. Zbog krutih običaja, najmlađa kćer ne može se udati, jer se mora brinuti o roditeljima. Pedro je zaprosio Titu, ali ga Titina majka odbija i predloži, da oženi njihovu drugu kćer Rosauru, na što Pedro pristaje samo da bude bliže Titi. Tita izražava svoju strast i osjećaje kroz kuhinju, te svako tko proba njena jela, iskusi ono što ona osjeća.

Tita je emotivna, živahna, atraktivna, kreativna i smjela te to prenosi i na jela, koja su često jako začinjena i šarena. U jednoj situaciji, gostima pozli od torte, koju je Tita začinila svojim suzama, a u drugoj su se svi gosti dali u potragu za partnerom suprotnog spola, nakon što su isprobali čili s umakom od oraha, koji je Tita napravila misleći na svoga dragoga.

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]