Kapski sup

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Kapski strvinar)
Kapski sup
Kapski sup (Gyps coprotheres)
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Accipitriformes
Porodica:Accipitridae
Rod:Gyps
Vrsta:G. coprotheres
Dvojno ime
Gyps coprotheres
(Forster, 1798.)
Baze podataka

Kapski sup[1] ili Kapski strvinar (lat. Gyps coprotheres), poznat i kao Kolbeov strvinar, je vrsta ptica grabljivica iz porodice jastrebova. Pripada potporodici strvinara starog svijeta (Aegypiinae).

Kapski sup straga

Kapski strvinar je endemska vrsta južne Afrike, te se može naći samo u Južnoafričkoj Republici, Lesotu, Bocvani i nekim dijelovima sjeverne Namibije.

Odrasli kapski supovi su tamnog perja osim blijedog paperja na glavi i vratu i bjelkastog namreškanog "okovratnika". Vjeruje se kako su ova mjesta temperaturni senzori koji se koriste za otkrivanje termalnih vjetrova. To je velika ptica s rasponom krila od 2,26 - 2,60 m. Duljina ptice je od 96 - 115 cm, a može doseći masu između 7 i 11 kg. U prosjeku su najveći strvinari Afrike, te su treće po veličini u svijetu poslije himalajskog supa i supa starješine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018
  • Ian Sinclair, Phil Hockey i Warwick Tarboton, SASOL Birds of Southern Africa, Cape Town: Struik, 2002., ISBN 1-86872-721-1
  • Josep del Hoyo, Andrew Elliot, Jordi Sargatal: Handbook of the birds of the World. Vol. 2. New World Vultures to Guineafowl. Lynx Edicions, Barcelona 1994, ISBN 84-87334-15-6

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Gyps coprotheres
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Gyps coprotheres
Wikivrste imaju podatke o taksonu Gyps coprotheres