Karel Jaromír Erben

Izvor: Wikipedija
Portret Karela Jaromíra Erbena

Karel Jaromír Erben (Miletin, 7. studenoga 1811.Prag, 21. studenoga 1870.) je češki etnograf, povjesničar, pravnik, arhivist, pisac, pjesnikprevoditelj i sakupljač narodnih pjesmi, legendi i bajki. Jedan od vodećih ličnosti češkog romantizma.

Erben je najviše poznat kao sakupljač narodne poezije. Za razliku od svojih prijatelja braće Grimm u narodnoj poeziji želi pronaći ostatke starih slavenskih mitova, dok braća Grimm traži germanske elemente. Iz tog traženja objavio je tri svezaka Narodne pjesme u Češkoj (1842-1845), i konačno prerađeno izdanje 1864. pod nazivom  Narodne češke pjesme i rime.[1]

Najpoznatije njegovo djelo i najviši je domet češkog romantizma izvorna zbirkaje zbirka pjesama Kitice iz naših narodnih priča, skraćeno poznatiju kao Kitice.[2] U kasnijem izdanju zbirka je proširena o baladu Ljiljani, tako da je u konačnom obliku zbirka sadržavala trinaest balada, te počinje uvodnom baladom pod nazivom Kitice.[1]

Biografija[uredi | uredi kôd]

Roden je 7.11.1811. u mjestu Miletin blizu Jičína. Srednju školu pohađao je u mjestu Hradec Kralovi. Nakon toga 1831. odlazi u Prag gdje počinje studij filozofije, a i kasnije prava. S Františkom Palackim počinje godine 1843. raditi u Naronom Muzeju. Nakon toga radi kao urednik Praških novina od 1848. Dvije godine nakon toga postaje sekretar arhiva Narodnog Muzeja. Umro je od tuberkuloze 21.11. 1870.

Popis djela[uredi | uredi kôd]

Bajke i priče starih slavena[uredi | uredi kôd]

Središte Erbenovog interesa bilo je sakupljanje narodnih radova, posebno čeških narodnih pjesama. Uspoređivao je varijante i tražio tekst koji najviše odgovara izvornom, originalnom obliku. Pjesme je promatrao  spojene s glazbom, te je sakupljao i pjevane pjesme koje je isto objavljivao. Eben nije vjerovao da je moguće izbjeći sudbinu i poštivao je postojeći poredak stvari. U njegovim pjesmama se više puta ponavljaju motivi krivnje i kazne. 

  • Sto narodnih bajki i priča slavenskih na izvornom dijalektu (1865) – je neka vrsta "slavenske čitanke" (dostupna je na internetu)
  • Izabrane bajke i priče ostalih slovenskih naroda (1865) – "slavenska čitanka" je skraćena zbirka tekstova prevedenih na češki jezik.
  • Kitice iz narodnih priča (1853), prošireno izdanje (1861) – ovo je jedina zbirka pjesama koju je izdao, osnova pjesama su stare češke narodne bajke.
  • Narodne pjesme u Češkoj - sadrži 500 pjesama 
  • Češke narodne pjesme i rime (1864) je velika zbirka češkog folklora u pet dijelova. U ovom djelu vidimo utjecaj romantizma, koji pretpostavlja da je narodni izričaj u stvari izražaj izgubljenog drevnog mita, koji izražava određeni karakter tog naroda. Taj mit bi trebao odražavati cjelokupni skup ideja o odnosima između ljudi, te između ljudi i prirode. Karel Jaromir Erben je ovaj mit pokušao oživjeti. 
  • Češke bajke 

Erbenu nije bilo dovoljno samo sakupljati narodnu predaju, on je kritički promatra i tako na nju utječe i time je mijenja.

Mladi brat - patriotske djelo

Večer –  patriotske djelo

Skitnica 

Na groblju 

U vezi s njegovim prikupljanjem narodnih pjesma, rima i bajki, važno je napomenuti da je sakupljao samo radove iz Češke, a ne i iz Morave. Tamo su radili  František Sušil, František Bartoš i Františka Stránecká

Historijska djela[uredi | uredi kôd]

  • Rukopis muzeja kronike Kosmove
  • Ondřej Puklica iz Vstruha
  • Doprinosi češkoj povijesti, sakupljeni iz starih kronika ruskih
  • Mjesečnik staročeškog sata na Starogradskoj vijećnici 
  • Regesta diplomatica nec non epistolaria Bohemiae et Moraviae – izbor iz dokumenata Češke i Morave. Djelo istražuje nastarije dokumente iz Češke i Morave do 1253. odnosno do smrti Vaclava I. Ovo je njegovo najznačajnije djelo s područja povijesti. Na njega se daljnjim djelima nadogradio Josef Emler.
  • Sabrana djela Jana Husa 

Napisao je i znanstvene rasprave o svetoj Katarini, Tomášu Štítném, J. A.Komenskom.

Izdao je još nekoliko starijih čeških djela, sudjelovao na prijevodu Sudskog i stečajnog postupka i Građanskog zakonika. 

Jedinstveni indikator [uredi | uredi kôd]

Genealozi i drugi istraživači koriste Erbenom Jedinstveni indikator ulica i trgova i kućnih brojeva kraljevskog glavno grada Praga prema novom, starom i najstarijem numeriranju, koji je izdan 1870. Radi se o prevođenju starog numeriranja na novo. Sadrži kućne brojeve tadašnjih gradskih četvrti (Stare Mesto, Nove Mesto, Mala Strana, Hradčani, Josefov) i predgrađa Karlina i Smichova.[3]

Zanimljivost[uredi | uredi kôd]

Ime Karla Jaromíra Erbena je smješteno po prozorom Narodnog muzeja u Pragu kao jedno od dvadest i sedam imena velikana češke povijesti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b  HRABÁK, Josef; JEŘÁBEK, Dušan; TICHÁ, Zdeňka. Průvodce po dějinách české literatury. Praha : nakladatelství Orbis, 1976. 511 s. Kapitola 8, s. 197. (češki)
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. ožujka 2017. Pristupljeno 27. lipnja 2017.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. Erben a jeho doba II [PDF]. Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., [cit. 2011-06-09]. Dostupno onlineArhivirana inačica izvorne stranice od 3. lipnja 2019. (Wayback Machine). (češki)