Karl Ludwig d'Elsa

Izvor: Wikipedija
Karl Ludwig d'Elsa
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1. studenog 1849.
Mjesto rođenja Dresden, Saska
Datum smrti 20. srpnja 1922.
Mjesto smrti Tannenfeld, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1870.1920.
Čin General-pukovnik
Ratovi Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Granične bitke
Prva bitka na Marni
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao Armijski odjel A
Odlikovanja Pour le Mérite

Karl Ludwig d'Elsa (Dresden, 1. studenog 1849. - Tannenfeld, 20. srpnja 1922.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je XII. korpusom i Armijskim odjelom A na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Karl Ludwig d'Elsa rođen je 1. studenog 1849. u Dresdenu. U sasku vojsku stupio je 1870. godine, te je s činom poručnika sudjelovao u Prusko-francuskom ratu. Nakon toga služi u raznim vojnim jedinicama saske vojske, te od 1895. u saskom ministarstvu rata. Čin pukovnika dostigao 1896. godine, general bojnikom je postao 1899. godine, dok je 1903. godine promaknut u čin general poručnika kada je postao i zapovjednikom 24. pješačke divizije smještene u Leipzigu. U rujnu 1908. promaknut je u čin generala pješaštva, dok u ožujku 1910. postaje zapovjednikom XII. korpusa smještenog u Dresdenu na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata d'Elsin XII. korpus bio je u sastavu 3. armije kojom je zapovijedao Max von Hausen. Zapovijedajući XII. korpusom d'Elsa sudjeluje u Graničnim bitkama i to u bitkama kod Dinanta i Charleroia, te u Prvoj bitci na Marni. XII. korpusom d'Elsa je zapovijedao sve do travnja 1916. kada postaje zapovjednikom Armijskog odjela A koji je držao položaje u Loreni. D'Elsa je 1. rujna 1916. odlikovan ordenom Pour le Mérite. Početkom 1917. smijenjen je s mjesta zapovjednika Armijskog odjela A, te do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon rata saveznici su htjeli suditi d'Elsi zbog navodnih zločina koje su njegove jedinice počinile protiv belgijskih civila. D'Elsa je u siječnju 1920. umirovljen.

Karl Ludwig d'Elsa preminuo je 20. srpnja 1922. godine u 73. godini života u Tannenfeldu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Karl Ludwig d'Elsa na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Karl Ludwig d'Elsa na stranici Deutschland14-18.de