Karpinski manastir

Izvor: Wikipedija
Manastir Karpino
Lokacija selo Orah, Kumanovo, Republika Makedonija
Koordinate 42° 19′ 73″ S, 21° 95′ 31″ I
Godine izgradnje 14. stoljeće
Renoviran 16. stoljeće-17. stoljeće
Religija Pravoslavlje
Patron Sveta Marija
Arhitektonski stil Bizantska umjetnost
Materijal kamen
Crkva Vavedenije Bogorodičino, Karpino

Manastir Karpino (makedonski: Карпински манастир) se nalazi u blizini sela Orah, pored grada Kumanova, u Republici Makedoniji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Manastir je osnovan u XIV. st. kao zadužbina sevastokratora Dejana zeta cara Stefana Dušana (oženio je njegovu sestru Teodoru) posvećen Bogorodici.[1] Današnji ostatci potječu iz prijelaza XVI. st-XVII. st, to je u prvom redu crkva Uzačašća Marijina (makedonski: Воведение на Пресвета Богородица), oko koje je podignut manastir.

Skup apostola ikona iz manastrira Karpino

To je mala kamena građevina s tri apside. U crkvi postoje dva sloja fresaka, stariji je iz doba gradnje crkve a noviji je iz 1892. godine, tad je manastir temeljno obnovljen. Novije freske oslikali su Petar i Atanas Nikolov iz Velesa, te Josif Radević iz Lazaropolja. Iz XVI. st ostala je očuvana samo jedna freska na zapadnom zidu crkvenog narteksa s motivom Bogorodice Orante. Crkva čuva vrijedan Ikonostas na kojem se nalaze 7 orginalnih ikona iz 1606.1607., koje je naslikao zoograf Nikola s učenicima.

Manastir je više puta pregrađivan, i dograđivan. Imao je konake, igumanov dvor, gospodarske zgrade i zvonik (ovaj današnji je iz XIX. st.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata 30. rujna 1944. godine, konaci (ćelije za monahe) sa sjeverne i jugozapadne strane su zapaljeni i uništeni od strane njemačke vojske.[2]Tako da je i danas manastir Karpino djelomično u ruševnom stanju.

Karpinsko evanđelje

Manastir Karpino bio je važan centar srednjovjekovne pismenosti u svomekraju (tu su se prepisivale knjige i opismenjavalo stanovništvo), orginalni manuskripti iz Karpina, danas se čuvaju u muzejima: Moskve (Karpinsko evanđelje), Sofije i Beograda.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mirjana M. Mašnić: Toward the Study of the old Iconostasis in Karpino (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 30. listopada 2011. Pristupljeno 14. listopada 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Sazdo Vasilkov Češmadžiski: Selo Orah - Suv Ora, str. 24 (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 29. prosinca 2009. Pristupljeno 14. listopada 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
Rekonstrukcija izgleda manastrira Karpino