Kenan Evren

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Kenan Evren (Alaşehir, 17. srpnja 1917.), bivši turski general, vođa puča izvršenog 12. rujna 1980., te kasnije 7. predsjednik Turske.

Rodio se u mjestu Alasehir. Nakon završene osnovne i srednje škole, ide u vojnu školu,kasnije diplomira i na vojnoj akademiji.

Uspinje se po vojnoj ljestvici, na kraju dobivši čin generala, a 1978. imenovan je i načelnikom glavnog stožera oružanih snaga.

Godine prije puča bile su obilježene nemirima, ponekad i nasilnim sukobima između ljevičara i desničara. Istaknuti politički vođe unutar ta dva tabora, Sülejman Demirel i Bülent Ecevit ipak nisu uspjela smiriti situaciju. Konačno, 12. rujna 1980. događa se puč, kojeg on predvodi. Iako mu je uzor bio Kemal Atatürk, Kenan je ukinuo ili smanjio utjecaj velikog dijela poretka kakvog je Kemal zamislio.

Tijekom devet godina njegovog vojnog režima stanovništo je proganjano zbog političkog uvjerenja, a najpoznatija žrtva tog terora je 17 -godišnji mladić kojem je dob povišena na 18 godina kako bi ga mogli objesiti.

Prije izvršenja smrtne kazne, on je rekao:"Trebamo li ih hraniti umjesto da ih objesimo?".

Nakon pada s vlasti, povukao se u mediteransko ljetovalište, gdje se posvetio slikarstvu. Oženjen je, i ima troje djece. Nakon Eceviteve smrti, pokajao se zbog represije nad političkim protivnicima. Ipak, danas se još uvijek nalazi u zatvoru. Spriječena su dva atentata na njega.