Kim Hunter

Izvor: Wikipedija
Kim Hunter
Kim Hunter
Rodno ime Janet Cole
Rođenje 12. studenog 1922., Detroit, SAD
Smrt 11. rujna 2002., New York City, New York, SAD
Godine rada 1943.2000.
Suprug William Baldwin (1944. – 1946.)
Robert Emmett (1951.-2000.†)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Kim Hunter (12. studenog 1922.11. rujna 2002.), američka filmska, kazališna i televizijska glumica, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1951. godine).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Kim Hunter je rođena u Detroitu kao Janet Cole, kćer Donalda Colea i pijanistice Grace Lind. Nastupala je u kazalištu "Pasadena Playhouse" kada ju je otkrio agent poznatog producenta Davida O. Selznicka. Selznick je s mladom Janet potpisao sedmogodišnji ugovor za studio RKO i promijenio joj ime u Kim Hunter. Debitirala je na filmu 1943. godine. Jedna je od prvih glumica s nastupom na televiziji, pojavivši se u nekoliko emisija 1949.

Dvije godine kasnije, nastupila je u filmu Tramvaj zvan čežnja, adaptaciji istoimene drame Tennesseeja Williamsa. Irene Mayer Selznick, bivša supruga Davida O. Selznicka, preporučila je Kim za ulogu Stelle Kowalski, nakon što ju je vidjela u istoj ulozi u kazališnoj predstavi. Film, u kojem su glavne uloge tumačile zvijezde Marlon Brando i Vivien Leigh, bio je hit, a Hunterovoj je priskrbio Oscara za najbolju sporednu glumicu, kao i Zlatni globus sljedeće godine.

Kao i mnogi filmski umjetnici toga vremena, i Kim Hunter je dospjela na "crnu listu" senatora Josepha McCarthyja, što joj je, upravo nakon najvećeg uspjeha i osvajanja Oscara, gotovo uništilo karijeru. Premda nije bila ni član niti simpatizer komunističke partije, ostala je bez većih angažmana sve do 1968. godine, kada je nastupila u hitu Planet majmuna. Ulogu majmunice-znanstvenice Zire ponovila je u dva nastavka filma.

Desetljećima poslije uslijedila je nova nominacija za nagradu. Nominirana je za Dnevnu nagradu Emmy za dugogodišnji rad u misterijskoj TV sapunici The Edge of Night.[1]

Hunter je nastupala do 2000. godine, uglavnom u TV serijama, a 1997. se pojavila u manjoj ulozi u filmu Clinta Eastwooda Ponoć u vrtu Dobra i Zla. Umrla je u New Yorku, 11. rujna 2002. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1980 Emmy Winners & Nominees. Soap Opera Digest. American Media, Inc. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. kolovoza 2004. Pristupljeno 28. lipnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]