Klickitat

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Klickitat. Za druga značenja, pogledajte Klickitat (razdvojba).
Klickitat, 1899

Klickitat (Klikitat), pleme američkih Indijanaca porodice Shahaptian naseljeno u ranom 19. stoljeću u i kod današnjeg okruga Klickitat i u okrugu Skamania u Washingtonu, a danas na rezervatu Yakima u istoj državi. Prema skromnom Mooneyu (1928) populacija Klikitata zajedno sa Taidnapam jezično srodnim susjednim plemenom bila je oko 600, a broj im nikada nije premašivao 700 (prema Lewis i Clark, 1806. i NAHDB, 1800.)

Ime[uredi VE | uredi]

Riječ klickitat u činučkom znači "beyond", a odnosi se na planine Cascade. Kod drugih susjednih plemena nazivani su drugim nazivima: 'Awi-adshi' (Molala); 'Lûk'-a-tatt' (Puyallup); 'Máhane' (Umpqua); 'Mi-Çlauq'-tcu-wûn'-ti' (Alsea, u značenju "scalpers"; 'Mûn-an'-ne-qu' tûnne' (Naltunnetunne; "inland people"; 'Tlakäï'tat' (Okanagon); 'Tse la'kayat amím' (Calapooya); 'T¡uwanxa-ike' (Clatsop); 'Wahnookt' (Cowlitz). Sami sebe nazivaju 'Qwû'lh-hwai-pûm' , ili "prairie people."

Sela[uredi VE | uredi]

Swanton navodi pet njihovih sela i uglavnom su nastanjena i pripadnicima plemena Chilluckquittequaw.

  • Itkilak (ili) Ithlkilak, na White Salmon Landing, naseljeno sa Chilluckquittequaw Indijancima.
  • Nanshuit (sa Chilluckquittequaw), u Underwoodu.
  • Shgwaliksh, blizu otoka Memaloose Island.
  • Tgasgutcu (sa Chilluckquittequaw), lokacija dvojbena, nasuprot oregonskog gradića Mosier.
  • Wiltkun, lokacija nepoznata.

Povijest[uredi VE | uredi]

Domovina Klikitata je negdje južno od Columbije, ali su, drži se, negdje 1750 prešli na sjevernu stranu ove velike rijeke. Godine 1792. dolaze u kontakt sa prvim bijelcima, to su Robert Gray i John Boit, i nešto kasnije kapetan George Vancouver, te konačno 1806. i Lewis i Clark. Između 1820 i 1830. Klikitati ponovno prelaze Columbiju i prodiru u područje rijeke Willamette, pa na jug sve do doline Umpque, nakon čega su ipak prisiljeni da se vrate na stara ognjišta kuda su kroz to vrijeme harale epidemije boginja. Godine 1855. ugovorom Yakima u Camp Stevensu (9. lipnja) naseljeni su na rezervat Yakima u Washingtonu, gdje još živi oko 500 njihovih potomaka.

Etnografija[uredi VE | uredi]

Klikitati su zbog svog središnjeg položaja između obalnih i kontinentalnih plemena iza gorja Cascade postali na glasu poznati kao trgovci, uključujući ovdje i trgovinu robljem. Najveći profit ostvarivali su uvođenjem materijalne kulture bijelog čovjeka. Kultura Klikitata pripada području Platoa, točnije u područjima rijeke Klickitat i njenih pritoka odakle su se proširili na štetu drugih slabijih plemena, kao što su Činuki. Klikitati su bili bolji lovci nego ribari (što nije tipično plemenima Platoa), i poznati po lijepim košarama (vidi).

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]