Kodek

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Kodek (engl. codec) je kratica od koder-dekoder ili kompresor-dekompresor, a odnosi se na hardverski uređaj za kodiranje video i/ili audio signala ili na softverski modul s istom funkcijom.

Nastanak[uredi VE | uredi]

Nekomprimirani video ili audio sadržaj traži veliku količinu prostora. Često ga zbog toga nije moguće pohraniti na dostupne medije (prije svega prijenosne) ili u prihvatljivom vremenu prenjeti preko mrežnih resursa. Potrebno ga je na neki način sažeti kako bi zauzimao manje prostora odnosno zahtjevao manju propusnost. Tu funkciju sažimanja video i/ili audio sadržaja vrši kodek.

Primjerice, nekomprimirani 4:3 video signal veličine 720x576 piksela u formatu 4:2:2 s 8 bita po uzorku zahtjeva propusnost od 216 Mbps što bi za dva sata video zapisa značilo kapacitet od 181 GB. S obzirom da dvoslojni DVD ima kapacitet od 9.4 GB jasno je da video (i audio sadržaj) bez sažimanja ne možemo pohraniti na DVD medij.

Odnos kompresije MP3 kodekom prosječne 4-minutne skladbe

Što se zvuka tiče, nekomprimirani audio zapisu u CD kvaliteti (44.1kHz, 16 bita, stereo) traži 1411 kbps, odnosno kapacitet od ~10.1 MB/minuti. Za prosječnu pjesmu trajanja 4 minute, to iznosi ~ 40.5 MB. Ukoliko isti zapis sažmemo koristeći primjerice popularni MP3 format s propušnoću 256 kbps, bit će velik samo 7.2 MB što je puno pogodnije za pohranu na prijenosne medije (CD, DVD, prijenosnu memoriju, odnosno prijenosne uređaje) ili prijenos preko Interneta.

Ovakvo sažimanje zove se sažimanje s gubicima (engl. lossy) s obzirom da nepovratno odbacujemo dio informacija za koje procjenjujemo da su redundantne. Sažimanjem s gubicima gubimo na kvaliteti zapisa i on nikad nije tako vjeran kao original. Nakon sažimanja zapis više ne možemo vratiti u originalni oblik. Svakim daljnjim sažimanjem s gubicima kvaliteta eksponencijalno pada (problem poznat kao kaskadiranje kodeka).

Za razliku od sažimanja s gubicima postoji i sažimanje bez gubitaka (engl. lossless) kod kojeg zadržavamo kvalitetu orignalnog zapisa, budući da ne odbacujemo informacije nego ih samo pohranjujemo na način da zauzimaju manje prostora. Ovo sažimanje je manje učinkovito od sažimanja s gubicima, a postoji i problem neodređenosti konačne veličine zapisa.

Popularni audio kodeci[uredi VE | uredi]

Popularni video kodeci[uredi VE | uredi]

Vidi[uredi VE | uredi]

Sažimanje podataka