Koncert u spomen na Freddieja Mercuryja

Izvor: Wikipedija

Koncert u spomen na Freddieja Mercuryja za svijest o kopnici (eng. The Freddie Mercury Tribute Concert For Aids Awareness) bio je dobrotvorni koncert na otvorenom, održan 20. travnja 1992. godine u Londonu na stadionu Wembley. Izravan prijenos koncerta mogao se pratiti diljem svijeta putem radija i televizije. Koncert su organizirali preostali članovi sastava Queen u počast njihovog, od AIDS-a preminulog, pjevača Freddiea Mercuryja.

U veljači 1992. godine, na godišnjoj dodjeli nagrada Brit awards, Brian May i Roger Taylor najavili su održavanje koncerta, a sljedeći dan kada su karte bile puštene u prodaju, u roku od samo šest sati prodano je svih 72.000 ulaznica iako nisu bili poznati izvođači koji će sudjelovati uz preostale članove sastava Queen.

U travnju 2002. godine, izdana je snimka koncerta na DVDu i odmah na britanskoj ljestvici stigla na prvo mjesto. Nažalost, objavljen je bez prvog dijela koncerta i zbog toga su upućene oštre kritike. S DVD-a je izostavljena izvedba pjesme "Innuendo" na osobni zahtjev Roberta Planta zbog njegovih problema s glasom tijekom nastupa.

Izvođači[uredi | uredi kôd]

1. dio

2. dio - zajednički nastup preostalih članova sastava "Queen" - Brian May, Roger Taylor i John Deacon s gostima

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Koncert u spomen na Freddieja Mercuryja koji govori o glazbi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.