Kontrola valjanosti rada u laboratoriju

Izvor: Wikipedija

Svaki laboratorij mora provoditi kontrolu valjanosti rada. Kontrolom se provjerava rad laboratorijskog pribora i aparata. uzroci mogućih pogrešaka u laboratorijskom radu mogu biti različiti, počevši od nepropisnog uzimanja uzoraka, označivanja, konzerviranja, transporta, nečistog laboratorijskog posuđa i kemikalija, nepropisno baždarenih i loše održavanih aparata i pribora do nemarnog izvođenja analiza i nepažljivo vođene dokumentacije.

Kontrola aparata u laboratoriju se izvodi na više načina, pa tako imamo:

  • kontrola danas-danas u tijeku koje se jedan te isti uzorak analizira istom metodom dvaput u istom danu.
  • kontrola danas-sutra koja se provodi tako da se uzorak od jučer analizira istom metodom u seriji s današnjim uzorcima.
  • kontrola pomoću komercijalnih seruma, tj. seruma koji se kupuju od različitih dobavljača, a sadržavaju poznate koncentracije tvari koja se ispituje.
  • kontrola pomoću pool seruma za koju se u laboratoriju skupi određeni broj preostalih seruma od završenih analiza, približno ujednačenih rezultata u različitim područjima vrijednosti (pool za niske, pool za referenne i pool za visoke vrijednosti), homogenizira, odredi raspon vrijednosti i raspodijeli u niz bočica, zamrzne i svakodnevno obradi kao nepoznati uzorak.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  • Medicinska biokemija, Ljerka Išgum Vorgić, Medicinska naklada, treće izdanje, Zagreb, 2006. godina.
    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!