Koobi Fora

Izvor: Wikipedija
Uredi kenijskog nacionalnog muzeja Koobi Fora, smješteni na samom arheološkom lokalitetu, u sklopu nacionalnog parka Sibiloi.

Koobi Fora (/kubi fɔrə/[1]) je prapovijesni arheološki lokalitet i pokrajina koja je nalazi u sjevernoj Keniji, na istočnoj obali jezera Turkana, 746 kilometara udaljena od glavnog grada Nairobija,[2] gdje su otkriveni fosilni nalazi hominida. Koobi Fora obuhvaća površinu od oko 700 kvadratnih milja.

Povijest istraživanja[uredi | uredi kôd]

Istraživanje lokaliteta započelo je 1968. godine kada su otkriveni fosilni ostaci hominida iz doba pliocena i pleistocena (otkriveno je 70 fosilnih nalaza). Pronađeni fosili australopiteka datirani su na oko 2 milijuna godina starosti. Između 1968. i 1972. godine otkriveno je 87 ostataka hominida, kao i kameni alati i fosilizirane kosti životinja.

Prvu lubanju australopiteka na lokalitetu otkrio je paleontolog Richard Leakey, a kasnije su okriveni ostaci homo habilisa i homo erectusa. Do 1994. godine na lokalitetu je otkriveno 200 fosilnih ostataka hominida[3] među kojima su najznačajniji oni iz porodice australopiteka i porodice Homo:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.dictionary.com[neaktivna poveznica], pristupljeno 4. ožujka 2014.
  2. Nacionalni muzej KenijeArhivirana inačica izvorne stranice od 7. ožujka 2016. (Wayback Machine), pristupljeno, 4. ožujka 2014.
  3. Nacionalni muzej KenijeArhivirana inačica izvorne stranice od 20. srpnja 2011. (Wayback Machine), pristupljeno 4. ožujka 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Richard E. Leakey, Roger Lewin, People of the Lake, sidro Press/Doubleday, Book Club edition (1978.)