Koptski Kairo

Izvor: Wikipedija
Crkva Presvete Bogorodice u Koptskom Kairu

Koptski Kairo (arapski:القاهرة القبطية ) je dio Starog Kaira u glavnom gradu Egipta. Koptski Kairo obuhvaća tvrđavu Babilon, Koptski muzej, Crkvu Presvete Bogorodice, grčku crkvu Svetog Jurja i mnogo drugih koptskih crkava i povijesnih znamenitosti. Vjeruje se da je Sveta Obitelj posjetila ovo područje i ostala na mjestu Abu Serga.[1] Ovaj dio Kaira je uporište za kršćanstvo u Egiptu sve do islamske ere, iako većina postojećih zgrada koptske crkve u Kairu je izgrađena nakon muslimanskog osvajanja Egipta.[2]

Postoje dokazi o naselju na ovom području već u 6. stoljeću pr. Kr., kada su Perzijanci izgradili utvrdu na Nilu, sjeverno od Memfisa. Perzijanci su sagradili i kanal iz Nila do Crvenog mora. Perzijsko naselje nazivalo se Babilon, te podsjeća na drevni grad uz Eufrat, a dobio je na važnosti, dok je grad Memphis u blizini izgubio kao i Heliopolis.[3] Tijekom Ptolomejevog razdoblja, Babilon i njegovi ljudi su uglavnom zaboravljeni.[4]

Tradicionalno se smatra da je Sveta Obitelj posjetila ovo područje tijekom putovanja u Egiptu, tražeći utočište od Heroda.[4] Dalje se smatralo da je kršćanstvo počelo širiti u Egiptu kada je Sveti Marko stigao u Aleksandriju, i postao prvi patrijah, iako u vrijeme vladavine Rimljana kršćanstvo je bilo zabranjeno.[5] Kako je lokalno stanovništvo počelo organizirati pobune, Rimljani su prepoznavanjem strateške važnosti regije preseli u neposrednu blizini u tvrđavu Babilon.

Pod Rimljanima, Marko i njegovi nasljednici uspjeli su da preobrate znatan dio stanovništva, od poganskih vjerovanja na kršćanstvo. Kako je kršćanska zajednica u Egiptu rasla, Rimljani su počeli progone u vrijeme u cara Dioklecijana oko 300., a progon je nastavljen sve do Milanskog edikta. Koptska Crkva kasnije je odvojena od crkve Rimljana i Bizantinaca. Pod vlašću Arkadija (395-408), građene su crkve u Starom Kairu.[6] U ranim godinama arapskog vladanja, koptima je dopušteno graditi nekoliko crkava u staroj tvrđavi na području Starog Kaira.[7] Koptski Muzej je osnovan 1910., te sadrži najvažnije primjere koptske umjetnosti u svijetu.

Izvor[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • (engl.) Beattie, Andrew. 2005. Cairo: A Cultural History. Cityscapes. Oxford University Press. Oxford; New York. ISBN 9780195178937. OCLC 56413979 Nepoznati parametar |refname= zanemaren (pomoć)
  • (engl.) Kamil, Jill. 1987. Coptic Egypt. American University in Cairo Press. Cairo. ISBN 9789774241048. OCLC 16898441 Nepoznati parametar |refname= zanemaren (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Koptski Kairo