Kosovo polje

Izvor: Wikipedija
»Kosovo Polje« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Kosovo Polje (razdvojba).

Kosovo polje je krško polje u Kninskoj krajini. Površine je 33 km², dugo je oko 13,5 kilometara i široko oko 5 kilometara. Kroz polje protječe rijeka Kosovčica, koja je lijeva pritoka Krke. Južno se nalazi Petrovo polje, a sjeverno Kninsko polje.

Naselja u polju su: Biskupija, Markovac, Orlić, Riđane, Ramljane i Zvjerinac. Sva navedena naselja pripadaju Općini Biskupija.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dana 9. srpnja 1989. na Kosovu polju održan je skup Srba iz Hrvatske, koji se smatra početkom srpske pobune u Hrvatskoj. Prvotno je to trebala biti euharistija kod pravoslavne crkve (Manastir Lazarica u Zvjerincu), ali se to pretvorilo u politički skup mržnje, na kojem su Srbi nosili četnička obilježja i vikali nacionalističke, uglavnom velikosrpske parole, pokazujući svoju mržnju prema Hrvatima. Čelništvo tadašnje SR Hrvatske osudilo je skup, a bilo je uhićeno 14 mitingaša.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. studenoga 2012. Pristupljeno 19. prosinca 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)