Krila Oluje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Krila oluje)
Skoči na: orijentacija, traži
Akro grupa HRZ
"Krila Oluje"
Amblem
Osnovana 2005.
Grana Hrvatsko ratno zrakoplovstvo
Vrsta akrobatska letačka grupa
Veličina 6 pilota
Sjedište 93. zrakoplovna baza Zadar
Zapovjednici
Vođa akro grupe bojnik Matija Vrđuka
Članovi bojnik Nenad Hasnek
satnik Josip Čolak
satnik Edvard Krišto
satnik Božen Tadić
satnik Siniša Hucika
bojnik Damir Barišić 2004-2012
pukovnik Miroslav Franjić 2004.-2008.
bojnik Diana Doboš 2004.-2007.
satnik Saša Joković 2004.-2006.
Istaknuti
zapovjednici
bojnik D. Barišić 2008-2012
pukovnik M.Franjić 2004.-2008.
Zrakoplovna flota
Školski 6 × Pilatus PC-9

Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" službeno je osnovana i javno predstavljena u sastavu M.Franjić, D.Barišić, D.Doboš, S.Joković povodom proslave desete obljetnice vojno-redarstvene Operacije Oluja , 5. kolovoza 2005. u Kninu , po kojoj je i dobila ime. Grupa je u istom sastavu prethodno zabilježila i jedan neslužbeni nastup prigodom otvaranja Europskog prvenstva u jedrenju 23.07.2004. godine u Zadru. Od kraja 2005. godine grupa leti u sastavu od pet aviona, a prvi let u današnjem sastavu od 6 aviona grupa je izvela 25. ožujka 2009..

Namjena[uredi VE | uredi]

Zadaća akro grupe HRZ i PZO Krila Oluje je prezentacija vještine, discipline, timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH u cijelini. U sastavu Krila Oluje lete piloti iz sastava 93. Zrakoplovne baze Zemunik. Za razliku od većine svjetskih akro grupa čiji se piloti isključivo bave uvježbavanjem i nastupima akro grupe, primarna zadaća pilota Krila Oluje je obuka budućih pilota HRZ. Kao pilot akro grupe od 2005. do 2007. godine letjela je i satnica Diana Doboš koja je tako postala treća žena u povijesti koja je letjela u akro grupama.

Pripadnici grupe[uredi VE | uredi]

Kandidati za akro grupu odabiru se među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji uz osnovne uvjete izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičkih predispozicija, sklonosti timskom radu i minimalnog ukupnog naleta od 600 sati pokažu najbolje rezultate u grupnom akrobatskom letenju u sastavu dva aviona. Odabrani kandidati zatim prolaze zahtjevnu obuku akrobatskog letenja u formacijama od dva do šest aviona, tijekom koje se piloti uvježbavaju u izvođenju specifičnih akrobatskih elemenata na minimalnoj visini iznad terena pri iznimno malim udaljenostima između aviona u formaciji, koje izvode isključivo akro grupe.

Letački program[uredi VE | uredi]

Krila Oluje tijekom letačkog programa u Karlovcu za Dan OSRH 2009.

Tijekom izvođenja programa avioni lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od 2 metra, pri brzinama do 550 km/h, a opterećenje koje piloti podnose tijekom pojedinih elemenata kreće se od -2,5g do +6,5g. Minimalnu donju visina tijekom nastupa određuju organizatori aeromitinga i ona se najčeće kreće od 50-100 metara iznad terena. Suprotno prilično raširenom laičkom poimanju letenja u akro grupi, izuzetna koordinacija u izvođenju akrobacija nije rezultat preciznog očitavanja instrumenata niti pomoći modernih zrakoplovnih sustava. Piloti se isključivo oslanjaju na vlastitu procjenu položaja i udaljenosti od vodećeg aviona na osnovu kojih moraju upravljati avionom na takav način koji osigurava minimalna odstupanja od zadane pozicije u odnosu na ostale avione.

Program koji izvode Krila Oluje traje oko 20 minuta, izvodi se na visini od 50 – 1000 m te na minimalnoj udaljenosti od publike od oko 230 m. Za prezentaciju nastupa gledateljima zadužen je komentator programa. Njegova zadaća je i prelet pričuvnog aviona na mjesto održavanja aeromitinga. Kao i kod gotovo svih ostalih svjetskih akro grupa ne postoje pričuvni piloti, obuka za svaku poziciju je specifična i neprekidna te je nemoguće imati obučenog pričuvnog pilota koji bi bio u svakom trenutku sposoban zamjeniti svakog od pilota. U slučaju bolesti jednog od pilota grupa izvodi skraćeni program s 5 aviona ili se u potpunosti otkazuje nastup.

Za svoja uvježbavanja i nastupe Krila Oluje nemaju poput ostalih akro grupa posebno izdvojene i opremljene avione već se koriste avionima iz sastava Eskadrile aviona 93.zb. prema trenutnoj raspoloživosti.

Kratki prikaz letačkog programa:

Poveznica[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Krila Oluje

Izvor[uredi VE | uredi]

MORH (...sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.)

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]