Kuća s himerama

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "zgrada".
(Primjeri uporabe predloška)
Kuća s himerama

Kuća s himerama (ukrajinski: Будинок з химерами) je secesijska građevina, koja se nalazi u Lipki, povijesnom dijelu Kijeva, glavnoga grada Ukrajine. Zgrada se nalazi nasuprot predsjedničke palače.

Kuću s himerama je izgradio arhitekt Vladislav Gorodecky, 1902. godine.[1] Međutim, arhitekt ju je morao prodati uglavnom zbog financijskih razloga, a vlasnici su se promijenili nekoliko puta, dok nije nacionalizirana s dolaskom komunističke vladavine u zemlji. Nakon demokratizacije, cijela zgrada je obnovljena izvana i iznutra, u skladu s dogovorenim projektima Gorodeckoga.

Kuća je okićena ukrasima s prikazima egzotičnih životinja i scena lova, koje je oblikovao talijanski arhitekt Emilio Sala, jer je Gorodecky bio strastveni lovac.[2][3] Naziv se ne odnosi na himere iz mitologije, već na arhitektonski stil poznat po himerama kao ukrasima, u kojem se likovi životinja primjenjuju kao dekorativni elementi na zgradi. Jedinstveni arhitektonski stil Gorodeckog donio mu je nadimak "Antonio Gaudí iz Kijeva".

Od 2005. godine, Kuća s himerama se koristi kao predsjednička residencija za službene i diplomatske posjete.[4] Ulica ispred zgrade je zatvorena za promet vozila, a uglavnom se koristi kao pješačka zona, zbog blizine predsjedničke palače.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Kuća s himerama

Izvori[uredi | uredi kôd]