Kuka (1991.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Kuka (1991))
Kuka
Naslov izvornika
Hook
RedateljSteven Spielberg
ProducentFrank Marshall
Kathleen Kennedy
Gerald R. Molen
ScenaristJ. M. Barrie (originalna priča)
James V. Hart
Glavne ulogeRobin Williams
Dustin Hoffman
Julia Roberts
Bob Hoskins
Charlie Korsmo
Amber Scott
GlazbaJohn Williams
MontažaMichael Kahn
DistributerAmblin Entertainment
TriStar Pictures
Godina izdanja1991.
Trajanje144 min.
Država SAD
Jezikengleski
Proračun70 mil. dolara
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Kuka (eng. Hook) je pustolovni film iz 1991. godine, snimljen u režiji Stevena Spielberga. Film je suvremeni filmski nastavak bajke o Petru Panu, dječaku koji nije želio odrasti, i njegovom najvećem neprijatelju, okrutnom piratu Kapetanu Jamesu Kuki.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Peter Banning (Robin Williams) četrdesetogodišnji je odvjetnik, posve zaboravio na svoj pravi identitet. Pritisnut obavezama, Banning je zapostavio obitelj i potisnuo duboko u zaborav činjenicu da je on zapravo - Petar Pan.

Kad Banningovi posjete Peterovu baku Wendy u Londonu, odvjetnikovu djecu otima zli kapetan Kuka (Dustin Hoffman) iz Nigdjezemske, a baka podsjeća Banninga na njegovu dječju dušu. Ohrabren staričinim riječima, Petar Pan kreće u misiju spašavanja djece, a u pomoć mu stiže simpatična vila Zvončica (Julia Roberts)...

O filmu[uredi | uredi kôd]

Spielbergova ekranizacija nezaboravnih zgoda letećeg dječaka postala je nerazdvojnim dijelom pisano-igranog opusa o Petru Panu.

I sam poznat kao najveće dijete među redateljima, Steven Spielberg pokazao se pravim odabirom za adaptaciju slavnog romana Jamesa M. Barrieja, nastalog početkom prošlog stoljeća. Prvobitno namijenjen kazališnoj izvedbi, "Petar Pan" objavljen je nekoliko godina kasnije u formi romana, a zanimanje za priču o dječaku koji ne želi odrasti nije ugaslo niti danas.

Film je 1992. godine nominiran za pet Oscara. Iste godine glumac Dustin Hoffman nominiran je i za "Zlatni globus".

Uloge[uredi | uredi kôd]