Kuno von Steuben

Izvor: Wikipedija
Kuno von Steuben
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 9. travnja 1855.
Mjesto rođenja Eisenach, Pruska
Datum smrti 14. siječnja 1935.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Kuno Arndt von Steuben
Supruga Martha Wilhelmina Franziska
Wesener
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1874.1919.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Verdunska bitka
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 11. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Kuno Arndt von Steuben (Eisenach, 9. travnja 1855. - Berlin, 14. siječnja 1935.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s XVIII. korpusom, te 11. armijom na Zapadnom i Solunskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Kuno von Steuben rođen je 9. travnja 1855. u Eisenachu u pruskoj vojničkoj pobitelji od oca Gottlieba Arndta von Steubena, inače general bojnika pruske vojske, te majke Julie Antoinette von Tschirschky Boegendorff. Osim Kune i ostala njegova braća su odabrali vojni poziv, te su se borili u Prvom svjetskom ratu.

Steuben je već s 13 godina počeo pohađati vojnu školu u Oraniensteinu, da bi tri godine nakon toga 1871. nastavio vojno školovanje u glavnoj pruskoj kadetskoj školi u Berlinu. Steuben je vojnu karijeru počeo 1874. godine u 39. pukovniji smještenoj u Düsseldorfu. U Düsseldorfu je upoznao i Marthu Wilhelminu Franzisku Wesener najmlađu kćer svojeg zapovjednika s kojom se kasnije oženio. Nakon završetka pruske vojne akademije 1883. Steuben je služio u raznim vojnim jedinicama, te kao stožerni časnik u glavnom stožeru u Berlinu. Pukovnikom je postao 1903. godine, čin general bojnika je dostigao 1908. godine, dok je 1911. godine promaknut u čin general poručnika kada je dobio i zapovjedništvo nad 36. pješačkom divizijom smještenom u Danzigu. U rujnu 1913. postao je ravnateljem Pruske vojne akademije.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Steuben je dobio zapovjedništvo nad XVIII. pričuvnim korpusom koji je bio u sastavu 4. armije pod zapovjedništvom vojvode Albrechta. Ubrzo nakon početka rata Steuben je unaprijeđen u generala pješaštva. Zapovijedajući XVIII. pričuvnim korpusom sudjelovao je u Prvoj bitci na Marni nakon čega je njegov korpus prešao u sastav 5. armije prijestolonasljednika Vilima. U sastavu 5. armije Steuben je sa svojim korpusom sudjelovao u borbama u Champagni, te je za zapovijedanje u navedenim borbama odlikovan ordenom Pour le Mérite. Tijekom 1916. Steuben sudjeluje u Verdunskoj bitci, da bi u lipnju 1917. dobio zapovjedništvo nad 11. armijom koja se nalazila na Solunskom bojištu, te se sastojala od njemačkih i bugarskih jedinica. Steuben je ubrzo zapovijedajući navedenom armijom dobio poštovanje sebi podčinjenih časnika, te je uspješno rukovodio povlačenjem navedene armije nakon proboja fronta.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Steuben se početkom 1919. godine umirovio. Preminuo je 14. siječnja 1935. godine u Berlinu u 81. godini života. Pokopan je na berlinskom groblju Invalidenfriedhof.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Kuno von Steuben na stranici Prussianmachine.com
(rus.) Kuno von Steuben na stranici Hrono.ru
(njem.) Kuno von Steuben na stranici Deutschland14-18.de