Kupači kod Asnièresa

Izvor: Wikipedija
Kupači kod Asnièresa
Georges Seurat, 1884.
ulje na platnu
201 × 300 cm
Nacionalna galerija, London
Portal: Likovna umjetnost

Kupači kod Asnièresa (francuski: Une Baignade, Asnières) je slika poentilista Georgesa Seurata. Uz Nedjeljno poslijepodne na otoku La Grande Jatte, ova slika se smatra njegovim najznačajnijim djelom. Svoju specifičnost ova velika slika je stekla zbog svojih elemenata koji su raspoređeni prema pravilu zlatnog reza.

Skica kredom za desnu figuru.

Seurat je završio sliku 1884. godine, kad je imao tek dvadeset i četiri godine. Iste godine ju je prijavio na Pariški salon, ali je slika odbijena. Slika je zbunjivala slikareve suvremenike i nije prepoznata kao značajno djelo do umjetnikove smrti. Danas se nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu gdje se drži za jedno od 30 najznačajnijih djela ove kolekcije.[1]

Na slici je prikazan prizor iz predgrađa Pariza s izoliranim figurama na obali rijeke Seine, njihovom odjećom skupljenom na hrpu, drvećem, vanjskim gradskim zidinama i zgradama u pozadini. Kompleksnom kombinacijom poteza kista i besprijekornom primjenom suvremene teorije boja Seurat je postigao osjećaj nježnog titranja i bezvremenosti prizora.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kupači kod Asnièresa
  1. National Gallery, London. 30 highlight paintingsArhivirana inačica izvorne stranice od 24. veljače 2009. (Wayback Machine) (engl.) Pristupljeno 17. listopada 2016.