Le Zbor

Izvor: Wikipedija
Le Zbor
Osnivanjelistopad 2005.
MjestoZagreb
Žanr/ovipop rock
Djelatno razdoblje2005. – danas
Internetska stranicawww.lezbor.com
Le Zbor perfomans, argentinska demopjesma za Noćni marš u Zagrebu, 3. kolovoza 2020.

Le Zbor prvi je lezbijskofeministički, pjevački zbor u Hrvatskoj i regiji. Broji petnaestak članica/pjevačica te nastupa a capella i uz pratnju benda. Repertoar Le Zbora sastoji se isključivo od obrada domaćih i stranih pop-rock uspješnica (Kraftwerka, Depeche Modea, Leta 3, Lollobrigide...) te revolucionarnih i narodnih pjesama u novim aranžmanima.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Le Zbor osnovan je u Zagrebu u listopadu 2005. godine. Od početka svojega djelovanja zbor nastoji biti promotor LGBT aktivizma među mlađom urbanom populacijom u Hrvatskoj i okolici.

Pod ravnanjem prve dirigentice Lidije Dokuzović (2005. – 2012.) do održao je više od stotinu nastupa diljem Hrvatske i inozemstva.[nedostaje izvor] Međunarodni nastupi bili su u Londonu 2009. na Various Voices festivalu, u Kölnu 2010. na Gay Gamesu te 2011. u Beču na Duginu balu.[nedostaje izvor] Le Zborom je od 2012. do 2014. ravnala Gloria Lindeman, a u različitim razdobljima zborom ravnaju još i Heda Gospodnetić, Dora Novinc, Dunja Bahtijarević, Tajana Josimović, Tinka Kalajzić, Eva Badanjak. Zborom od 2016. ravna Julijana Lešić. Uz LeZbor na nastupima često sviraju glazbenici na cajonu i gitari, na cajonu su do sad svirali Ivan Raić, Nenad Kovačić, Marko Šturman, Andrej Tačigin; na gitari Ivan Marojević, Danijel Maoduš, Martin Turšić.

Osim samostalnih koncerata Le Zbor je sudjelovao u raznim umjetničkim projektima (filmovima, kazališnim predstavama, likovnim izložbama, modnim revijama, a pojavio se i u stripu) te je surađivao s domaćim umjetnicama i kolektivima (Vlastom Delimar, Sanjom Iveković, Ivanom Popović, Dubravkom Crnojević-Carić,).[1]

O Le Zboru je 2009. snimljen i kratak dokumentarni film Bože čuvaj Le Zbor koji je prikazan na nekoliko festivala u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Le Zbor je u svibnju 2012. izdao album Hrvatske budnice.[2]

Suradnje[uredi | uredi kôd]

Le Zbor od svog osnutka sudjeluje u LGBT događanjima i srodnim akcijama. Sudjelovao je u povorkama ponosa (ljubljanskoj, zagrebačkoj, splitskoj), a nastupao je povodom Dana borbe protiv homofobije, Dana žena, Dana ljudskih prava, Dana antifašističke borbe, u akcijama Ne damo Varšavsku i Pravu na besplatno obrazovanje, na solidarnim i humanitarnim koncertima.

Le Zbor je sudjelovao na nekoliko umjetničkih festivala (Queer Zagrebu, Girl Power Festivalu,[3] festivalu pop književnosti Kliker!, FAKI-ju, Umetnosti radi akcije!, Grils are Wierdu, PitchWiseu, Rdečim zorama, Festivalu samoorganizovanih horova, Urban festivalu), smotrama i susretima (pjevačkih zborova, amaterskih zborova, glazbenih amatera), čitanja i predstavljanja poezije (Sanje Sagaste, Aide Bagić, Pesničenja, Goranova proljeća), a pojavljuje se u predstavama (Vagininim monolozima, Putujućem pozorištu Šopaloviću, Gozbi) i filmovima (Gabrielu Vlatke Vorkapić[4] i Razarajućem Afionu Marka Dimića[5]).

Le Zbor je poslužio kao nadahnuće Heleni Janečić koja je ovjekovječila zbor u stripu. Ostvario je suradnju i s bendovima i zborovima (Bura Bendom, Afionom, Lollobrigidom, U pol 9 kod Sabe, Kimikom, Letom 3, Qlapom, Čipkicama) a s Vergl Grindom snimljen je i prvi album Hrvatske budnice.

Le Zbor je nastupio na događajima i modnim revijama kao što su Cro-à-Porter 2009., Draft Fashion Week 2010., T-Mobile INmusic festival 2009., nastup na Pozitivnu koncertu i suradnja s Letom 3 2011. i 2012., nastup kao predgrupa Kirilu Đajkovskom 2010., Night in Europe (povodom Dana Europe) s Elementalom, Gustafima i Ruizom 2010.

Regionalni festivali Svi/Vsi/Sve u glas[uredi | uredi kôd]

Bitan dio aktivnosti su suradnje s regionalnim sestrinskim sastavima te nastupima na Festivalu samoorganiziranih zborova Svi u glas! koji je pokrenuo Horkeškart/Horkestar Beogradu. Nedugo nakon tog je uslijedilo okupljanje 2013. u Sloveniji pod nazivom Vsi u en glas! u organizaciji ženskog pevskog zbora Kombinat. Le zbor je u domaćinskoj ulozi bio 2018. uz pomoć udruge Domino i organizirao Sve u jedan glas u &TD-u. Festivalom su također otvorile dvanaesti po redu Queer Zagreb. U sklopu festivala se proslavio 70. rođendan Vesne Kesić. Zborovi koji su nastupili su: Praksa iz Pule, ZborXop [ZborHor] i Domaćigosti iz Zagreba, Horkestar iz Beograda, 29. Novembar iz Beča, Zborke i Kombinat iz Ljubljane i Zbeletronke na afteru.

Međunarodni nastupi i aktivizam[uredi | uredi kôd]

Međunarodni nastupi poput onih na Various Voicesu 2009. u Londonu, Gay Games 2010. u Kölnu, Duginu balu u Beču 2011. čine Le Zboru znanima u radu oko prava LGBT+ osoba i dalje od Hrvatske.

Kavita Ramdas iz organizacije Global Fund For Women predstavila je Le Zbor na TED-ovoj konferenciji u govoru naslovljenu Radical Women Embracing Tradition inspiriranu susretima s jakim ženama koje se bore za bolji svijet a istovremeno prigrljuju tradiciju.

Dana 17. svibnja 2013. članice Le Zbora su otpjevale nekoliko pjesama iz svog repertoara na Jelačićevom trgu i Cvjetnom trgu u Zagrebu kako bi time obilježile Međunarodni dan borbe protiv homofobije i izrazile svoje negodovanje zbog prikupljanja potpisa za referendum o braku od strane građanske inicijative U ime obitelji. Članice Le Zbora su također prigodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije na Zrinjevcu dale podršku radnicama Domaće tvornice rublja (DTR) u borbi za radnička prava.[6]

Uoči prosvjednog osmomartovskog marša, Noćni marš u organizaciji Faktiva, Le Zbor uspostavlja suradnju s pjesnikinjom Monikom Herceg, umjetnicom Selmom Banić i Platformom za reproduktivnu pravdu te prilagođavaju tekst čileanske anti-rape pjesme, koju su kao performans izvele na početku te na kraju prosvjedne povorke. Video same izvedbe je dostupan na internetu.[7][8][9]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Hrvatske budnice prvi su album Le Zbora objavljen pod etiketom Dirty Old Label. Na albumu se nalazi dvanaest pjesama.

  1. Moja mala nema mane (trad.)
  2. Dodolska (trad.)
  3. Po šumama i gorama (trad.)
  4. Katjusha (trad.)
  5. Ay Carmela (trad./riječi: D. Rundek/obr.L.Dokuzović)
  6. Jovano, Jovanke (trad.)
  7. Crveni makovi (trad./riječi: M.P. Miškina/obr. L. Dokuzović)
  8. Riječke pičke (glazba i tekst: D. Martinović, Z. Prodanović/ obr. L. Dokuzović)
  9. Das Model (Glazba i tekst: Karl Bartos, Emil Schult & Ralf Schult / obr. L. Dokuzović)
  10. Moj dečko je gay (glazba i tekst: I. Prester, Z. Pleško, L. Šuljić/ obr: L. Dokuzović)
  11. Personal Jesus (glazba i tekst: M.Gore/ obr. L. Dokuzović)
  12. Internacionala (glazba: P. Degeyter, tekst: E. Pottier)

Pjesme su obrađene u lezbijskofeminističkom ključu, revolucionarne borbene pjesme u kontekstu današnjeg kapitalističkoga društva dok je popularnim pjesmama dana nova dimenzija. Omot albuma ilustrirala je Helena Janečić i dizajnirala Kuna Zlatica.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

  • Bože čuvaj Le Zbor (2009.) autorica Dalije Pintarić i Lore Šuljić

Bože čuvaj Le Zbor kratak je dokumentarni film autorice Dalije Pintarić i Lore Šuljić o Le Zborovoj glazbi, angažmanu i porukama koje promiču. Autorice su pratile zbor na prvom sudjelovanju jednog LGBT zbora iz ovog dijela Europe na festivalu lezbijskih i gej zborova Various Voicesu u Londonu. U filmu se može vidjeti da li je uistinu sve bolje na zapadu te da li je i iz londonske perspektive Hrvatska "tako lijepa, a tako blizu".

Premijera filma održana je 15. svibnja 2009. u Zagrebu u Net klubu Mami povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, a otada je prikazan dvadesetak puta na festivalma diljem regije: DORF-u - festivalu dokumentarnog rock filma, Liburnia film festivalu, ljubljanskom lezbijskom i gej filmskom festivalu, novosadskom festivalu EXIT-u i beogradskom Mixeru...

Le Zbor pojavljuje se i u dvama dokumentarnim filmovima:

  • Gabrielu (2011.) autorice Vlatke Vorkapić
  • Razarajućem Afionu (2011.) autora Marka Dimića.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. LE ZBOR. Vox feminae. Pristupljeno 20. travnja 2013.
  2. Le Zbor - Od balkona do Londona. muzika.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. siječnja 2013. Pristupljeno 20. travnja 2013.
  3. cunterview.net - Girl Power - novi ženski festival u Koprivnici. www.cunterview.net. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. kolovoza 2009. Pristupljeno 14. ožujka 2021.
  4. GABRIEL / Fade In / Retrospektive / Program / 2012 / ZAGREBDOX Međunarodni festival dokumentarnog filma. zagrebdox.net. Pristupljeno 14. ožujka 2021.
  5. Razarajući Afion / Glazbeni globus / Službeni program / Program / 2013 / ZAGREBDOX Međunarodni festival dokumentarnog filma. zagrebdox.net. Pristupljeno 14. ožujka 2021.
  6. Tportal.hr Piloti i Le Zbor dali potporu radnicama DTR-a
  7. 'Pokazalo se na početku 2020. da država ne preuzima odgovornost za najteže zločine protiv žena'. www.vecernji.hr. Pristupljeno 28. studenoga 2021.
  8. 'Noćni marš' u Zagrebu: 'Ove godine veći odaziv nego ikada'. www.24sata.hr. Pristupljeno 28. studenoga 2021.
  9. Telegram.hr. U Zagrebu održan Noćni marš, najvažniji prosvjed za prava žena u Hrvatskoj. Telegram.hr. Pristupljeno 28. studenoga 2021.
  10. Vukušić, Marko. Pjesmom i humorom protiv ugnjetavača. muzika.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. siječnja 2013. Pristupljeno 28. travnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]