Lisica i pas (1981.)

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Lisica i pas.
Lisica i pas
RedateljTed Berman
Richard Rich
Art Stevens
ProducentRon Miller
Wolfgang Reitherman
Art Stevens
ScenaristLarry Clemmons
Ted Berman
David Michener
Peter Young
Burny Mattinson
Steve Hulett
Earl Kress
Vance Gerry
GlazbaBuddy Baker
SnimateljMickey Rooney
Kurt Russell
Pearl Bailey
Sandy Duncan
Pat Buttram
Jack Albertson
Jeanette Nolan
Dick Bakalyan
Paul Winchell
MontažaJames Koford
James Melton
DistributerBuena Vista Pictures
Godina izdanja1981.
Trajanje83 min.
Država SAD
Jezikengleski
Žanranimirani film
Proračun$12.000.000
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Lisica i pas (engleski The Fox and the Hound) je slavni i hvaljeni[1] američki animirani film iz 1981. godine, kojeg je producirao Walt Disney Productions, a nastao je prema istoimenom knjizi Daniela P. Mannixa. To je 24. animirani film iz Disneyjevog studija. Radnja se vrti oko dva vjerojatno prijatelja, lisica Tod i pas Koper, koji se bore za očuvanje svoje prijateljstvo usprkos njihovom nastajanju instinkte.

Film je redatelja Teda Bermana i Richarda Richa, u kojem su glasove posudili Kurt Russell, Mickey Rooney, Pearl Bailey, Sandy Duncan, Jeanette Nolan, John Fiedler, Jack Albertson i John McIntire. Producirali su ga Ron Miller, Art Stevens i Wolfgang Reitherman. Godine 2000. je izašlo i DVD izdanje za hrvatsko tržište. U vrijeme objavljivanja, to je bio najskuplji animirani film proizveden, koštalo 12 milijuna dolara.[2] To je bio zadnji animirani film iz Disneyjevog studija da nema kraja kredita, i posljednji Disneyev film u kojem je bio uključen Don Bluth u svojoj proizvodnji. Nastavak pod nazivom Lisica i pas 2 objavljen je 2006. godine. Knjiga pripovjedaka temelji se na ovaj film je objavljen 31. prosinca 2009. godine. To je četrnaesta knjiga iz kolekcije „Diznijevi klasici”.[3] Stripovi filma su objavljeni u drugim zemljama.[4][5]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja se vrti oko mlade lisica mladunče po, koji je siroče. Big Mama (Pearl Bailey) sovke, Boomer (Paul Winchell) djetlići, i Dinky (Richard Bakalyan) zebe, imaju ga usvoji lijepih starih Gospođa Tvid. Gospođa Tvid je na svom imanju pronašla mladunče lisice koje je ostalo bez mame. Usvojila ga je i dala mu ime Tod. U međuvremenu je njen komšija lovac Ejmos Slejd doveo kući štene lovačkog psa koji se zove Koper. Njih dvojica su vrijeme provodili u igri i jurnjavi. Postali su najbolji prijatelji. Ipak jednom liscu nije bilo mesto na farmi lovca i njegovih pasa. Sova Big Mama upozorava Tod svaki dan, Koper će vas uloviti. Kada dva odrasti, Koper je naređeno da se lov Tod. Ali on neka pobjeći. Vlak hitovi stariji pas Chief i Koper kaže da će loviti Tod za to. Kada je Ejmos Slejd zapretio da će ubiti Toda, udovica Tvid odlučuje da ga odvede u šumu i pusti da nastavi svoj život u bezbednijem okruženju. Stari prijatelji se posle nekog vremena sreću u šumi u lovu na lisice. Ali Koper i Ejmos Slejd pojavite, i lov Tod i njegov novi prijatelj Vixey dolje. Tod ih spašava od medvjeda i on i Koper su opet prijatelji. Ali oni ne mogu igrati zajedno više.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. DVD pokrov i informacije o filmu
  2. Ansen, David. 13. srpnja 1981. Forest Friendship. Newsweek: 81
  3. Lisica i pas", četrnaesta knjiga iz kolekcije „Diznijevi klasici", naći će se u prodaji na kioscima od 31. decembra. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. siječnja 2010. Pristupljeno 2. svibnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. A. Becattini, L. Boschi, La produzione sindacata, 1984, p. 55.
  5. See e.g. the Comic Book Price Guide, 1980 ed.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]