Litavsko-bjeloruska sovjetska socijalistička republika

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Litavsko-bjeloruska sovjetska socijalistička republika (LBSSR, Litbel; litvanski: Lietuvos-Baltarusijos Tarybinės Socialistinės Respublikos; bjeloruski: Літоўска-Беларуская Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка; ruski: Литовско-Белорусская ССР) je bivša sovjetska republika.

Postojala je na ozemlju današnje Bjelorusije i Litve jedno kratko razdoblje tijekom 1919., prije nego što je njeno područje pripojeno Poljskoj.

U prosincu 1918. Nijemci su napustili područje, i na 2. siječnja 1919. proglašena je Bjeloruska sovjetska socijalistička republika, koja je u kombinaciji sa Litvanskom SSR tvorila LBSSR od 27. veljače 1919. godine.

Vođe ove tvorevine su bili Kazimir Cihovski (poljski: Kazimierz Cichowski, ruski: Казимир Генрихович Циховский), predsjedatelj Središnjeg izvršnog odbora Kongresa Sovjeta(danas bi to odgovaralo predsjedatelju parlamenta) i Vincas Mickevicius-Kapsukas (ruski: Винцас Симанович Мицкявичюс-Капсукас), predsjedatelj Sovnarkom (danas bi to odgovaralo premijeru).

Glavnim gradom joj je bio Vilnius/Vilna. U travnju je preseljen u Minsk, jer je Vilnius/Vilnu zauzela Poljska vojska tijekom poljsko-sovjetskog rata, i na koncu u Smolensk, u kolovozu 1919. godine.

BLSSR je raspuštena 25. kolovoza, 1919., kada je cijelo ozemlje došlo pod kontrolu vojska Poljske, Antante, Lietuvos Tarybe Antanasa Smetone, i Njemačke.

1920. godine, bjeloruske zemlje su pripojene Poljskoj i Bjeloruskoj sovjetskoj socijalističkoj republici.