Lovački zrakoplovi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Lovački zrakoplov)
Lovac iz prvog svjetskog rata
Spitfire, jedan od najpozantijih lovaca Drugog svjetskog rata
Suvremeni lovac Eurofighter Typhoon

Lovački zrakoplovi su borbeni zrakoplovi namijenjeni i opremljeni za presretanje i uništavanje protivničkih aviona, a koriste se i za pratnju i zaštitu vlastitih aviona od napada neprijateljskih. To su najčešće manji, okretni, brzi zrakoplovi kojima je zadatak osvajanje te održavanje zračne nadmoći, te sprječavanje djelovanja neprijateljskih lovaca i bombardera.

Povijesni razvoj[uredi | uredi kôd]

Prvi avion lovac bio je to britanski Vickers F.B.5, koji je sudjelovao u zračnim bitkama na francuskom dijelu ratišta u Prvom svjetskom ratu. Krajem Drugog svjetskog rata pojavili su se prvi mlazni lovci, pedesetih godina nadzvučni, s brzinom od oko 1 maha, a šezdesetih godina druga generacija lovaca, brzine do 2 maha i s delta-krilima.

Podjela[uredi | uredi kôd]

Prema namjeni, lovački avioni mogu biti:

-višenamjenski lovci,
-lovci presretači,
-lovci za zračnu nadmoć,
-lovci bombarderi izviđačko-lovački ili laki lovci.

Opis[uredi | uredi kôd]

Zavisno od namjene, naoružani su najsuvremenijim vrstama naoružanja i opremljeni najmodernijim sredstvima za otkrivanje ciljeva, nišanjenje, otvaranje vatre i navigaciju. Uz lovačke avione idu i što efikasnija računala, jer borba u zračnom prostoru zahtijeva, osim otkrivanja i identifikacije cilja, i izbor najopasnijeg cilja, odgovarajuće naoružanje i taktiku, koja nalaže da se cilj napadne znatno prije nego što ga pilot ugleda.

Kako za vrijeme tih radnji pilot mora i upravljati zrakoplovom, svi suvremeni lovci, kao sastavni dio opreme posjeduju HUD (Eng. "Head Up Display") -uređaj za projektiranje parametara u visini očiju.

Lovci s klipnim motorom[uredi | uredi kôd]

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Drugi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Mlazni lovci[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Lovački zrakoplovi