Loveći Amy

Izvor: Wikipedija
Loveći Amy
Naslov izvornika
Chasing Amy
RedateljKevin Smith
ProducentScott Mosier
ScenaristKevin Smith
Glavne ulogeBen Affleck
Joey Lauren Adams
Jason Lee
Dwight Ewell
Jason Mewes
Kevin Smith
GlazbaDavid Pirner
SnimateljDavid Klein
MontažaScott Mosier
Kevin Smith
DistributerView Askew Pictures
Miramax Films
Godina izdanja4. travnja 1997.
Trajanje113 min.
DržavaSAD
Jezikengleski
Proračun250.000 USD
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Loveći Amy (eng. Chasing Amy) je američka romantična komedija iz 1997. koju je napisao i režirao Kevin Smith, a glavne uloge tumače Ben Affleck, Joey Lauren Adams, Jason Lee, Dwight Ewell, Jason Mewes i sam Smith. Radnja se odvija oko crtača stripa, Holdena, koji se zaljubi u lezbijku Alyssu. Bio je to treći Smithov film, te je ponovno stekao priznanje kritičara. Iako u biti ljubavni film, Amy ima tipične Smithove satirične šale, u rasponu od seksualnih promatranja do referenci na Ratove zvijezda.

Film je zaradio 12,02 milijuna USD u američkim kinima, što ga je činilo tek 110. najkomercijalnijim filmom godine.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Crtači stripa Holden McNeill i Banky Edwards zajedno prave strip serijal Bluntman i Chronic. Na jednoj strip konvenciji, Holden upoznaje crtačicu Alyssu, te se ubrzo zaljubi u nju. Pošto oni zajedno izlaze na pića te se često šale, on pretpostavlja da se ona i njemu sviđa, sve dok se ne šokira kada sazna da je ona lezbijka. Ipak, odluči ostati prijatelj s njom. Banky pak smatra da ga ona samo sputava te narušava njihov zajednički rad i prijateljstvo. Holden naposljetku prizna Alyssi da ne može više biti prijatelj s njom jer gaji dublje osjećaje za nju. Začudo, ona pristane te oni završe u krevetu i postanu par, na čuđenje Bankyja.

Kada mu Alyssa prizna svoja seksualna iskustva, Holden se iznenadi te smatra da joj nije dovoljan. Banky i dalje ima animozitet prema njoj te joj ne vjeruje. Kako bi se riješio taj sukob, Holden predloži seks u troje. Time smatra da će biti na istoj razini kao i Alyssa, dok će se Banky opustiti prema njoj. Alyssa odbija jer je završila s tom fazom života te ne želi sudjelovati u eksperimentu. Nakon toga, veza se raspadne. Godinu dana kasnije, Holden i Alyssa se ponovno sretnu na jednoj strip konvenciji, te još uvijek imaju osjećaje jedno za drugo. Holden joj pokaže strip, Proganjajući Amy, u kojem je svoje dogodovštine i neuspjelu vezu s njom stavio u priču.

Glumci[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Nagrada nezavisnog duha

  • Osvojeno
    • najbolji sporedni glumac - Jason Lee
    • najbolji scenarij
  • Nominacije
    • Najbolji film

Zlatni globus

Kritike[uredi | uredi kôd]

Ovo je mogao biti početak zapleta za ispraznu seks-komediju, ali Smith je ambiciozniji i suptilniji. Dok na površini film bliješti s oštrim, ironičnim dijalozima, stvaraju se dublji odnosi, te se Loveći Amy razvija u film s dirljivim uvidima. Većina romantičnih komedija stavljaju lažne prepreke na putu prave ljubavi, ali Smith zna da na jednoj razini nema ničegfa smiješnoga o ljubavi: to je ozbiljna stvar, u kojoj je tvoje cijelo biće u opasnosti (zato ljubavnici mogu biti tako smiješni za ostatak nas). Ali za Smitha, Loveći Amy predstavlja velik korak naprijed u rang najzanimljivijih novih redatelja današnjice...Poput Tarantina, on je voljan slijediti likove u teme koje ih opsjedaju, čak i kada skreću sa priče. Ovdje, primjerice, dobivamo urnebesan govor na strip konvenciji o rasizmu bijelog imperijalizma "Svete trilogije" (Ratovi zvijezda), kojeg daje odličan lik zvan Hooper (Dwight Ewell)--gay crnac čija militantna mržnja je dijelom zezancija a dijelom prava bol skrivena u ironiju.

Roger Ebert, [2]

Loveći Amy najsuptilniji je i najzreliji dio njegove humoristične trilogije o New Jerseyju, kojemu su prethodili Trgovci i Štakori iz šoping centra. U njemu se Kevin Smith potpuno neočekivanom dubinom posvetio istraživanju odnosa muškarac - ženaa, žena - žena, muškarac - muškarac kroz priču o dvojici najboljih prijatelja, crtačima stripova...Osim odličnih karakterističnih zafrkantskih dijaloga, cinizma i ironije, Smith se više nego ikada prije bavi otvorenim iskazivanjima emocija. Vrlo inteligentno kroz usta svojih junaka postavlja pitanja koja bi mnogi od nas postavili da se nađu u sličnim situacijama, samo kad se ne bi plašili da će ispasti glupi (recimo, kako jedna djevojka može poševiti drugu bez umjetnih pomagala?), a odmah i daje i odgovore na njih. I ovoga puta njegovi likovi, dakle, ponovno puno pričaju, većinom o seksu, ali je Smith poradio i na obogaćivanju svoga vizualnoga stila.

Arsen Oremović, [3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Chasing Amy (1997). Box Office Mojo
  2. Roger Ebert. 18. travnja 1997. Chasing Amy (1997). rogerebert.com
  3. Oremović 1999, str. 119-120.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Oremović, Arsen. 1999. Kino i video vodič '99. Večernji list. Zagreb. ISBN 9789539770202

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]