Lumen fidei

Izvor: Wikipedija
Lumen fidei
Svjetlo vjere

Grb pape Franje
Autor papa Franjo
Jezik latinski tekst
hrvatski tekst (sažetak)[1]
Vrsta djela enciklika
Datum (godina)
izdanja
29. lipnja 2013.
Prethodna Caritas in veritate (2009.)
Sljedeća Laudato si (2015.)

Lumen fidei (hrv. Svjetlo vjere) prva je enciklika pape Franje. Objavljena je 29. lipnja 2013. godine, na svetkovinu svetih Petra i Pavla. Posebna je, jer je prva enciklika, koju su zapravo napisali dvojica papa. Papa Benedikt XVI. započeo je encikliku i dovršio skoro sve prije nego što je podnio ostavku 28. veljače 2013. Papa Franjo je dodao neka poglavlja ovoj enciklici.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Papa Benedikt XVI. prethodno je napisao tri enciklike. Njegov posljednja enciklika (Caritas in veritate) smatra se modernizacijom i daljnjim razvojem socijalnog nauka Crkve. Njegove prve dvije enciklike (Deus caritas est i Spe salvi) tematski su vezene oko dvije teološke vrline: ljubavi i nade. Pretpostavljalo se, da će se objaviti i enciklika o vjeri, kako bi se završio ciklus (vjera, nada i ljubav). Papa Benedikt XVI. zapravo je u ljeto 2012. u Castel Gandolfu napisao takav tekst, koji je namjeravao objaviti u povodu Godine vjere. Nakon što je podnio ostavku, nije smatrao prikladnim da ga objavi.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Svjetlo vjere s više od osamdeset stranica veća je od prethodnih enciklika pape Benedikta XVI. To je složen teološki argument o ulozi vjere i poslanju vjernika kršćana u suvremenom svijetu. Prvi dio (Povjerovali smo Ljubavi) se bavi razvojem vjere Abrahama do početka Crkve. Drugi dio (Ako ne budete vjerovali, nećete razumjeti) usredotočuje se na odnos između vjere i istine, te napetosti između vjere i razuma. Treći dio (Prenosim vam ono što sam primio) bavi se odnosima između vjere i Crkve, a četvrti (Bog im pripravi Grad) je poziv vjernicima da porade oko svoje vjere. Posljednji poziv treba posebno razmotriti u svjetlu nastojanja Crkve oko nove evangelizacije. Dodatno poglavlje naslovljeno Blažena Ti što povjerova posvećeno je vjeri Djevice Marije i vjeri u nju.[2]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Sažetak enciklike dostupan je portalu hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži
  2. Marito Mihovil LeticaO enciklici: »Lumen fidei« ili »Svjetlo vjere« - prvoj pape Franje, www.archivioradiovaticana.va, objavljeno 18. prosinca 2013., pristupljeno 22. travnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta