Mala hidroelektrana Roški slap

Izvor: Wikipedija
Mala hidroelektrana Roški slap.
U postrojenju se nalaze dva agregata, koji su, zbog učinkovitog odvođenja proizvedene električne energije, priključeni na različite srednjenaponske (10 kV) vodove, preko kojih se energija predaje u elektroenergetski sustav.
Moderni sustav upravljanja i nadzora MHE Roški slap.

Mala hidroelektrana Roški slap ili MHE Roški slap je mala hidroelektrana koja je izgrađena je 1909. na položaju Roškog slapa na rijeci Krki i, uz Hidroelektranu Jarugu i Hidroelektranu Miljacku koje se nalaze na istom vodotoku, predstavlja jednu od prvih izgrađenih hidroelektrana u nas i u Europi. Njena je prvobitna namjena bila opskrba električnom energijom rudnika u Siveriću i, kasnije, rasvjete grada Drniša. U svojoj je dugoj povijesti promijenila nekoliko država i vlasnika, da bi s radom prestala u vrijeme Domovinskog rata, za vrijeme kojeg je postrojenje napušteno i uništeno.[1][2]

Obnova MHE Roški slap[uredi | uredi kôd]

Sanacija Male hidroelektrane Roški slap otpočela je u ljeto 1997. i okončana je u proljeće 1998., kada je postrojenje pušteno u probni rad. S obzirom na to da je novo tehničko rješenje MHE Roški Slap uključivalo povećanje instaliranog volumnog protoka i instalirane snage, kao i ugradnju drugačijeg tipa vodnih turbina od onih koji su ranije postojali u postrojenju, sanacija je bila sveobuhvatna i uključivala je:

Režim rada[uredi | uredi kôd]

Hidroelektrana je strogo protočnog tipa, što znači da nema mogućnost akumulacije vode, nego se proizvodnja regulira obzirom na raspoloživi protok u vodotoku. Zanimljiv je podatak da je na području rijeke Krke, na kojem se nalazi Mala hidroelektrana Roški Slap, 1985. proglašen Nacionalni park Krka. To će reći da u svojoj, sada već stogodišnjoj povijesti, MHE Roški Slap nije ničime narušila ili ugrozila prirodni okoliš u kojem se nalazi.

Osnovni podaci:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 18. travnja 2013. (Wayback Machine) "Male hidroelektrane", www.eihp.hr, 2011.
  2. [2]Arhivirana inačica izvorne stranice od 5. ožujka 2016. (Wayback Machine) "Hidroenergija - Male HE", Prof.dr.sc. Zdenko Šimić, FER, oie.mingorp.hr, 2010.
  3. [3]Arhivirana inačica izvorne stranice od 31. kolovoza 2021. (Wayback Machine) "Mala hidroelektrana Roški slap", Hidro-watt d.o.o., www.oie.mingorp.hr, 2012., vidi dopusnicu Hidro-watt. d.o.o.