Marija Paleolog (gospa)

Izvor: Wikipedija
Prikaz Marije na mozaiku

Marija Paleolog (Μαρία Παλαιολογίνα) bila je bizantska plemkinja, izvanbračna kći cara Bizanta Mihaela VIII. Paleologa i njegove nepoznate konkubine.

Njezina je baka bila Teodora Anđelina Paleolog, a djed joj je bio Andronik Paleolog (megas domestikos).

Bila je polusestra cara Andronika II. Paleologa, Irene, Eudokije i Teodora te sestra Eufrozine, koja se udala za Nogai-kana.

Marija je bila odabrana za ženu Hulagu-kana, koji je bio budist. Na svom putu prema budućem mužu, Marija je napustila Carigrad 1265., a pratio ju je opat Theodosius de Villehardouin. Međutim, Marija je u Kayseriju doznala da je Hulagu umro te se udala za njegova sina Abaga-kana.

Bila je dosta utjecajna žena tijekom muževljeve vladavine te bila vrlo pobožna. Kod Mongola je znana kao Despina Khatun (Δέσποινα).

Neki od Mongola u njezino vrijeme bili su kršćani. Ipak, Marijin je muž bio sljedbenik boga Tengrija, vrhovnog mongolskog božanstva, a nakon što je umro, naslijedio ga je brat Ahmad Tekuder, musliman. Marija je živjela u Iranu te je ostala s Mongolima. Hulaguov je unuk Baidu često dolazio k Mariji jer se zanimao za kršćanstvo.

Marija je poslije postala redovnica te je uzela ime Melanija.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Van Millingen, Alexander. 1912. Byzantine Churches of Constantinople. MacMillan & Co. London.
  • Janin, Raymond. 1953. La Géographie ecclésiastique de l'Empire byzantin. 1. Part: Le Siège de Constantinople et le Patriarcat Oecuménique. 3rd Vol. : Les Églises et les Monastères (francuski). Institut Français d'Etudes Byzantines. Paris.
  • Runciman, Steven. 1987. [1952-1954] A History of the Crusades 3. Penguin Books. ISBN 978-0-14-013705-7 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar - origyear (pomoć)
  • Jean Richard. 1996. Histoire des Croisades (francuski). Fayard. ISBN 2-213-59787-1
  • Istanbul. Guides Voir (francuski). Hachette. 2003. ISBN 2-01-243633-1