Marijan Cipra

Izvor: Wikipedija

Marijan Cipra (Zagreb, 22. kolovoza 1940. – Zagreb, 2. svibnja 2008.), hrvatski filozof i prevoditelj. Sin hrvatskog skladatelja Mila Cipre.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Zagrebu, gdje je 1958. završio klasičnu gimnaziju. 1964. diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu, gdje je 1975. i doktorirao. Od 1964. na istom fakultetu radi kao asistent, od 1989. kao docent na katedri za povijest filozofije. 1991. godine je umirovljen. Radio je na projektu "Filozofija i duh kršćanstva", u kojem je filozofiju i kršćanstvo smatrao stupovima europske duhovnosti.[1] Umro je 2008. godine u Zagrebu.

Ciprino djelo (doktorsku disertaciju) Metamorfoze metafizike (1978., drugo izdanje 1999.) mnogi smatraju jednim od najvažnijih djela hrvatske filozofije 20. stoljeća. Nasuprot tada dominantnim filozofskim strujama, Cipra u Metamorfozama, na temelju promišljanja grčke filozofije i pod utjecajem neoplatonizma, kasnog Schellinga i antropozofije Rudolfa Steinera, razvija osebujan filozofski nazor. Kritičke stavove protiv marksizma iznosi u svom članku Mišljenje revolucije kao revolucija mišljenja, a protiv tada u Hrvatskoj sve popularnije filozofije Martina Heideggera u članku Kao da nas samo još jedan Heidegger može spasiti?.

U kasnijoj fazi djelovanja Cipra radi na izgradnji "metafizike kao filozofijske teologije koja će staviti Krista u središte svojih razmatranja". Objavljivao je u časopisima Kritika, Naše teme, Pitanja. Također je prevodio filozofsku literaturu s njemačkog jezika.[2]

Djela (izbor)[uredi | uredi kôd]

  • Metamorfoze metafizike: duhovno-znanstveni pojam povijesti filozofije, Čakovec : "Zrinski", 1978.
  • Misli o etici, Zagreb : Školska knjiga, 1999.
  • Spoznajna teorija, Zagreb : Matica hrvatska, 2007.
  • Uvod u filozofiju, Zagreb : Matica hrvatska, 2007.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Marijan Cipra, Matica hrvatska, autori, www.matica.hr, pristupljeno 30. studenog 2015.
  2. Cipra, Marijan, Hrvatski biografski leksikon, pristupljeno 30. studenog 2015.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta