Martince

Izvor: Wikipedija

Martince[1] (mađ. Felsőszentmárton) je selo na krajnjem jugu Republike Mađarske.

Zauzima površinu od 19,46 km četvornih.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Nalazi se na 45° 51' 8" sjeverne zemljopisne širine i 17° 42' istočne zemljopisne dužine, 500 m sjeverno od Drave i granice s Hrvatskom i uz županijsku granicu sa Šomođskom županijom, u dijelu gdje Drava iz toka prema jugoistoku skreće prema istoku. Najbliža naselja u RH su udaljena 3 km. Budakovac prema zapadu, a Vaška prema jugozapadu i Kapinci prema jugu.

Brlobaš je 2 km sjeverozapadno, Lukovišće je 3 km sjeverno, Fok je 5 km, Bogdašin 6 km, a Markovce su 3,5 km sjeverozapadno. Križevce i Drvljance su 3 km istočno-jugoistočno.

Upravna organizacija[uredi | uredi kôd]

Upravno pripada Šeljinskoj mikroregiji u Baranjskoj županiji. Poštanski broj je 7968.

Delegat Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj za Martince ulazi kao predstavnik Baranje. U sastavu od ožujka 2007. je to Đurđa Sigečan.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ime sugerira da je sveti Martin svetac zaštitnik ovog mjesta. Najstariji zapis o ovom selu je iz 1235. kada je zabilježeno kao biskupski posjed Szent Márton u kojem se nalazio dvor i 17 majura.

Kroz povijest je zabilježeno u mađarskim izvorima pod imenima Vaskaszentmárton, Tótszentmárton, Drávaszentmárton i na kraju Felsőszentmárton.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Martince imaju 1094 stanovnika (2001.). Hrvati su većina. Čine 80,2% stanovnika te u selu imaju manjinsku samoupravu. U selu su stanovnici i Mađari. Nijemaca je ispod 1%, kao i Roma i Poljaka. 95,6% stanovnika su rimokatolici, a oko 1% je kalvinista i luterana.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Folia onomastica croatica 14/2005. Živko Mandić: Hrvatska imena naseljenih mjesta u Madžarskoj, (PDF)
  2. ÖRFArhivirana inačica izvorne stranice od 13. srpnja 2011. (Wayback Machine) Odibrani delegati za Državnu samoupravu, 5. ožujka 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]