Matej Andreis

Izvor: Wikipedija

ANDREIS, Matej (Andronicus Tragurinus, Matthaeus; Andrašević Trogiranin, Mate), djelovao oko 1500.

Humanist iz trogirske plemićke porodice; drugih pouzdanih biografskih podataka nema, iako se čini da je studirao u Italiji (u Padovi). U rukopisnom zborniku Codex Lucianus (ili Varia Dalmatica, čuva se u zadarskoj Znanstvenoj biblioteci) nalazimo kratku zabilješku da je Matej Andreis "doktor i pjesnik", da su "očuvane njegove prekrasne elegije". Međutim, jedino njegovo očuvano djelo jest latinska svadbena pjesma Epithalamium in nuptias Vladislai... Pannoniarum ac Boemiae regis et Annae Candaliae reginae serenissimae (Epitalamij u čast svadbe Vladislava, kralja Panonije i Češke, i Anne od Candalle, prejasne kraljice), u heksametrima, s posvetnim pismom biskupu Csanada (Mađarska) Nikoli Csakyju (Csáky MiklósArhivirana inačica izvorne stranice od 28. prosinca 2004. (Wayback Machine)).

Spektakularni put francuske kneginje Anne de Foix-Candale na vjenčanje s ugarskim kraljem Vladislavom II. (1502.) pratile su, naročito u Italiji, različite prigodne umjetnine; kao jedna od njih, Andreisov Epitalamij objavljen je u Veneciji 30. srpnja 1502., dan uoči kneginjina dolaska (iz Venecije ona će otploviti za Senj, da bi preko Modruša i Zagreba proslijedila za Ugarsku).

Epitalamij slijedi tradiciju antičke epske (pripovjedne) svadbene pjesme, iznoseći mit u kojem Venera i Amor navode Vladislava i Anne da se zaljube jedno u drugo; Andreis preuzima motive rimskih pjesnika Klaudijana, Stacija i Katula (koji su pisali u istome žanru), inzistira na učenim detaljima uplećući u pjesmu mnoštvo imena iz antičke povijesti i mitologije, ali pokazuje i dobru obaviještenost o adresatima (npr. aludirajući na prethodni Vladislavov formalni brak s udovicom Matije Korvina) i pjesnički preoblikuje stvarnu situaciju (dio pjesme pjevaju ugarski vojnici koji su Anninu povorku dočekali kod Vicenze).

Pohvala vladara Vladislava implicitno je politički intendirana, podržavajući kraljev protuturski angažman; Vladislavove mecenatske sklonosti bivaju ohrabrene prikazom njegovih interesa za astronomiju i antičku književnost. Andreisovu knjigu u svojoj knjižnici je posjedovao Marko Marulić; pojedini izričaji Epitalamija odjekuju u Marulićevu latinskom epu Dauidias (Davidijada).

Djelo[uredi | uredi kôd]

Epithalamium Matthaei Andronici Tragurini in nuptias Vladislai invictissimi ac felicissimi Pannoniarum ac Boemiae regis et Annae Candaliae reginae serenissimae, Venetiis, per Bernardinum Venetum de Vitalibus 1502.