Matilda Bölcs

Izvor: Wikipedija

Matilda Bölcs (Sambotel, 1949.) je hrvatska književnica iz Mađarske, a rodom je iz sela Hrvatskog Židana. Piše pjesme na čakavštini.
Docentica je na Katedri za hrvatski jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu u Subotištu (Sambotel, Szombathely).

Aktivirala se i u političkom radu te je među ostalim i dužnosnica je organizacija gradišćanskih Hrvata i Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj.

Najveću je pozornost skrenula na sebe svojom zbirkom Jantarska ciesta, koja joj je priskrbila i pridjeve "najintelektualnije pjesnikinje" (Stjepan Lukač).
Sudionicom je Susreta pjesnika hrvatskih manjina s pjesnicima u Republici Hrvatskoj.
Urednica je Riječi, hrvatskog književnog časopisa.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Za svoje stihove je na Susretu riječi u Bedekovčini, osvojila drugo mjesto 1997. za stihove na čakavskom narječju.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Jantarska ciesta, zbirka pjesama, 1992.

Neke pjesme su joj ušle u antologiju hrvatske poezije u Mađarskoj 1945. – 2000. urednika Stjepana Blažetina Rasuto biserje.

Svojim djelima je ušla u antologiju Pjesništvo gradišćanskih Hrvata = Poemaro de Burglandaj Kroatoj, urednika Đure Vidmarovića i Marije Belošević i u antologiju Pjesništvo Hrvata u Mađarskoj = Poemaro de kroatoj en Hungario, urednika Đure Vidmarovića, Marije Belošević i Mije Karagića.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska matica iseljenikaArhivirana inačica izvorne stranice od 28. srpnja 2011. (Wayback Machine) Predstavljanje knjiga HES-a i uručenje Nagrade HMI Silvije Strahimir Kranjčević, 14. i 15. studenoga 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]