Maurice White

Izvor: Wikipedija
Maurice White
Maurice White u Münchenu, Njemačka, 1975
Ime u rodnom listuMaurice White
Poznat/a i kaoReese
Rođen/a19. prosinca 1941.
Umro/umrla4. veljače 2016.
Žanr/ovipop, R&B, jazz, soul
Zanimanjepjevač, tekstopisac, producent
InstrumentKalimba, Bubnjevi
Djelatno razdoblje1966.-danas
Producentska kućaColumbia, Kalimba
AngažmanEarth, Wind & Fire, Ramsey Lewis Trio
Internetska stranicawww.mauricewhite.com
Nagrade
Grammy

Maurice White (Memphis, Tennessee, 19. prosinca 1941.Los Angeles, 4. veljače 2016.) bio je američki pjevač, tekstopisac, glazbenik i producent. Stariji je brat Verdinea Whitea i Freda Whitea i frontmen grupe Earth, Wind & Fire. Maurice je osvojio sedam Grammyja, a za njega je bio nominiran 21 put.

Potaknuo je Rock And Roll Hall Of Fame i Vocal Group Hall of Fame kao član grupe Earth, Wind & Fire. Poznatiji kao Reese, White je radio s nekoliko poznatih glazbenih umjetnika kao što su The Emotions, Barbra Streisand i Neil Diamond.

U 74. godini u Los Angelesu, umro je Maurice White.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Maurice White se rodio u Memphisu, Tennessee, 1941. Odrastao je u južnom Memphisu gdje je živio s obitelji i bio prijatelj s Booker T Jonesom, koji je stanovao u susjedstvu.

U svojim tinejdžerskim godinama preselio se u Chicago i postao je bubnjar za Chess Records. Svirao je na pločama umjetnika kao što su Etta James, Fontella Bass, Billy Stewart, Ramsey Lewis, Sonny Stitt, Muddy Waters, The Impressions, The Dells, Betty Everett, Sugar Pie DeSanto i Buddy Guy. 1962 s ostalim studijskim glazbenicima u Chessu, bio je član Jazzmena, koji su kasnije postali Pharaohs.

1966. godine postao je bubnjar u skupini Ramsey Lewis Trio i kao njezin član, svirao je na devet albuma koji je uključivao i album Wade in the Water, s kojeg je pjesma Hold It Right There dobila Grammyja za najbolju blues izvedbu.

1969. godine, Maurice je napustio Trio i pridružio se dvojici prijatelja, Wadeu Flemonsu i Donu Whiteheadu u izradbi glazbenih tekstova za reklame na području Chicaga. Kasnije je postao frontmen grupe Earth, Wind & Fire.

U 74. godini u Los Angelesu, umro je Maurice White. Maurice je ranih devedesetih godina prošlog stoljeća dobio Parkinsonovu bolest, zbog koje od 1994. nije išao na turneje benda. Već je ranije objavljeno da će grupa Earth, Wind&Fire na dodjeli Grammyja, 15. veljače 2016. godine, dobiti nagradu za životno djelo.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Umro Maurice White, osnivač legendarnih Earth, Wind&Fire. 24sata.hr. 5. veljače 2016. Pristupljeno 5. veljače 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]