Međuzvjezdana tvar

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Međuzvjezdana tvar (kratica: ISM, prema engleskom InterStellar Medium) označuje tvar u međuzvjezdanom prostoru koja se nalazi između zvijezda unutar jedne galaktike. U međuzvjezdani medij se pored međuzvjezdane tvari ubraja elektromagnetsko zračenje i galaktičko magnetsko polje.

Međuzvjezdana tvar nastaje iz neutralna i ionizirana plina u atomskom i molekulnom obliku, prašine i kozmičkih zraka. Igra bitnu ulogu u astrofizici, budući da zvijezde nastaju iz međuzvjezdane tvari koju zvjezdani vjetar i supernove raznose u međuzvjezdani prostor. Prouzročuje takozvanu absorpciju i bojanje zvjezdanog svjetla. Međuzvjezdana tvar ispunja međuzvjezdani prostor i polako se širi u međugalaktički prostor. Energija koja zauzima isti prostor u obliku elektromagnetskog zračenja je međuzvjezdano radijacijsko polje.

Tvar između galaktika ne pripada međuzvjezdanoj tvari i analogna je međugalaktičkom mediju odnosno plinu ili kraće IGM-u. Odgovara tvari u neposrednom okolišu neke zvijezde međuplanetne tvari.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vidi značenje pojma međuzvjezdani prah.