Medijska manipulacija

Izvor: Wikipedija

Medijska manipulacija je aspekt rada odnosa s javnošću u kojem određene osobe nastoje stvoriti sliku ili argumente koja pogoduju njihovim specifičnim interesima.

Metode medijske manipulacije uključuju uporabu zablude i propagande i često uključuju suzbijanje informacija ili suzbijanje isticanja stajališta.

Može uključiti metode manipuliranja ljudi da prestanu slušati određene argumentime, ili jednostavno preusmjeravanje pažnje negdje drugdje.

Marginaliziranje[uredi | uredi kôd]

To je široko rasprostranjen i suptilan oblik medijske manipulacije: daje se povjerovati da se prosljeduju samo "mainstream" izvori informacija.

Metode mogu biti primjerice nastup uvijek istih komentatora, koj su propagatori pojedinih mišljenja ili objavljivanje anketa sumnjivih namjera i dvojbenih podrijetla.

Stanje u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Hrvatska je tijekom i nakon Domovinskog rata izložena Psihološkom ratu Skupine Opera („Odelenje za propagandni rat") kao „informativna služba RV i PVO" s posebnim zadatkom vođenja medijsko-propagandnog rata protiv Republike Hrvatske...[1]

27. studenoga 2011. objavljen je apel hrvatskoj javnosti „suprotstavimo se medijskim manipulacijama", kojeg je potpisalo više od 740 uglednih intelektualaca iz Hrvatske i dijaspore. U apelu se navodi da su mediji bili u funkciji promidžbe, uglavnom neskloni hrvatskoj državi, nagnuti najčešće lijevim dioptrijama... .[2]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [http://www.hkv.hr/izdvojeno/tribine/68-zloini/11751-istina-o-optunici-.html
  2. [1] Apel 740 intelektualaca protiv medijskog mraka progutao medijski mrak