Medveščak

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Medveščak. Za druga značenja pogledajte Medveščak (razdvojba).
Park Ribnjak

Medveščak je zagrebačko gradsko naselje (kvart) na sjevernom dijelu grada i istoga je imena i ulica, potok, i nekadašnja općina u ustrojstvu grada Zagreba.

Potok Medveščak (također zvan i Crikvenik) izvire na Medvednici iznad Kraljičinog zdenca, prolazi kroz retencijski (brane protiv poplava) sustav kod Šestinskog lagvića, nakon koje prelazi u betonski kanal, a pod zemlju prelazi kod Ksaverske ceste, te teče dalje, između ostalog, i ispod sadašnje Tkalčićeve ulice, koja se do 1913. zvala Potok.

Zvala se Potok i preko njega su nekad bili mostovi i uz obalu mlinovi. Ostao je toponim Krvavi most. Zbog nesuglasica dva su naselja Gradec i Kaptol često se sukobljavali. Jedni su tvrdili da je granica do obale, a drugi do pola potoka. Tijekom gradnje mosta, jedna strana je radila za podići most, a suprotna je rušila sve što su ovi prvi podigli. 17. studenoga 1667. zametnula se žestoka oružana bitka kad su Kaptolci pokušali urediti svoj dio mosta. Bilo je mnogo mrtvih. Od tada datira toponim mjesta gdje su se često sukobljavali Gradčani i Kaptolci.[1]

Ulica Medveščak počinje kod parka Ribnjak i vodi na sjever do Gupčeve zvijezde.

Nekadašnja općina Medveščak je obuhvaćala noviji dio središta grada (građen u prvom dijelu 20. stoljeća) – istočno od Draškovićeve, zapadno od Heinzelove, a sjeverno od željezničke pruge, na sjever, obuhvaćajući i mnoge dijelove grada na brdima kao što je Šalata.

U ustrojstvu uprave grada Zagreba ustanovljenoj 1999. dio oko ulice Medveščak pripada u gradsku četvrt Gornji grad – Medveščak.

potok Medvešćak nastaje na početku ili kraju Ksaverske doline na Mihaljevcu, tu se spajaju dva potoka jedan iz Šestina/ Kraljičinog zdenca, potok Kraljevec ili Sestincan kod Okrugljaka u njega utice potok Toplicica ( ime je dobio jer je nekada u zimi u njemu bila toplija voda nego u drugim potocima ) iz Gracanskog Ribnjak gdje još danas postoji Melin ( mlin) koji je u funkciji u vlasništvu je obitelji Banic od 1773. g.

Na Mihaljevcu se spaja s potokom Gracanac iz Gracana a koji nastaje iz dva potoka, potok Lonjscina koji izvire kod Leustekove planinarske staze i potoka Pustodol koji izvire iznad istoimene ulice iznad recenzije u Pustodolu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. licegrada: Krvavi most: Mjesto velikih sukoba između dva susjedna grada – Kaptola i GradecaArhivirana inačica izvorne stranice od 3. veljače 2018. (Wayback Machine), Lice Grada. 9. siječnja 2017. Pristupljeno 2. veljače 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]