Sega Mega Drive

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Mega Drive)
Mega Drive Logo
Mega Drive Logo
Genesis Logo
Genesis Logo
Sega Mega Drive
Sega Mega Drive, Europska (PAL) inačica.
Proizvođač Sega
Inačica Mega Drive
Generacija 16-bitna generacija
Prvo dostupan 29. listopada 1988.
Mediji ROM kartica, CD-ROM
Upravljač 
Online service Sega Meganet
Prodanih primjeraka
Najprodavanija igra Sonic the Hedgehog 2

Sega Mega Drive ili Sega Genesis jest 16-bitna igraća konzola koju je proizvodila tvrtka Sega. Ova konzola pojavila se na japanskom tržištu 1988. godine i u SAD-u 1989. godine, dok se u Europi i ostatku svijeta pojavila tek 1990. godine. Naziv Sega Genesis bio je najrašireniji u SAD-u jer Sega nije uspjela osigurati ime Mega Drive na američkom tržištu. U Hrvatskoj su konzolu ovlašteni distributeri prodavali tek od sredine 1990-ih.[1][2]

Sega Mega Drive je na europskom i japanskom tržištu izašla u dvije hardverske revizije, a na američkom u tri. Sa svakom generacijom dimenzije su se smanjivale, a dodatci uklanjali radi uštede u proizvodnji, kako to obično biva i kod nekih drugih proizvođača konzola. Imenovale su se po jednostavnoj metodi dodavanja broja verzija pored imena.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Iako je Sega Master System postigao velik uspjeh u Europi te u Brazilu, ova konzola nije bila toliko uspješna u SAD-u, Kanadi i Japanu. Sredinom i krajem 1980-tih godina, Nintendo je dominirao američkim tržištem s konzolom NES, dok su to u Japanu bili Famicom (koju je proizvodio Nintendo) i PC Engine (NEC). Hayao Nakayama, tadašnji izvršni direktor Sege, predložio je da se napravi nova 16-bitna igrača konzola koja će biti slična popularnim arkadnim strojevima Sega System 16. Razlog za tu odluku bio je lakše prebacivanje igara sa Sega System 16 na Mega Drive.

Nazivi[uredi | uredi kôd]

Tijekom razvoja Mega Drivea, konzola se zvala kodnim imenom "Mark V".

U aktualnom nazivu, "mega" predstavlja superiornost, a "drive" brzinu. To je posljedica korištenja Motorola 68000 procesora u proizvodnji konzole, koji je u to doba bio osobito napredan. Isti se procesor se rabio u Apple Macintoshu, Atari ST-u, i Commodore Amiga konzoli.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Europatrade. Hacker (5) (objavljeno Ožujak 1995). 1995. str. 4-5
  2. The Eastern Front. CTW Europe (53) (objavljeno Svibanj 1996). 1996. str. 3