Mehmed II.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Mehmed II)
Skoči na: orijentacija, traži

Mehmed II. zvani el Fatih (Osvajač) (Edirne, 30. ožujka 1432. - 3. svibnja 1481.), osmanski sultan.

Mehmed II.

Mehmed II. je rođen u Edirneu, tada glavnom gradu Osmanske države, 29. ožujka 1432. godine. Njegov otac je bio sultan Murat II, a majka Huma Hatun. Kada je imao 11 godina poslan je u Amaziju da pohađa školu i stekne iskustvo što je bila praksa i ranijih sultana. Još u mladosti, mladi prijestolonasljednik Mehmed II. se okitio visokim znanjima o vjeri, povijesti, zemljopisu, inženjerstvu, pjesništvu, književnosti. Također je naučio i nekoliko jezika: arapski, perzijski, grčki, srpski i talijanski.[nedostaje izvor]

Mehmed II. postaje sultan prvi put 1444. godine poslije abdikacije svog oca Murata II. To prvo razdoblje vlasti završava iste godine kada mu se vojnici bune poslije poraza od križarske vojske i vraćaju na vlast Murata II. Njegov otac sultan Murat II. po drugi put abdicira 1451. godine.

Mladi sultan prvo na redu je imao osvajanje Konstantinopola koji pada u Turske ruke 1453. godine. Osvajanje Konstantinopola je omogućilo Mehmedu II. da okrene svoju pažnju ka Anadoliji. Mehmed je pokušao stvoriti jedinstvenu vlast u Anadoliji osvajajući Turske države zvane Bejlik i Grčko carstvo Trebizonda na sjeveroistoku Anadolije, ujedinjujući se sa Zlatnom hordom sa Krim.

Mehmed II. je na Istok išao do Beograda, gdje je pokušao zauzeti grad John Hunyadija na Opsadi Beograda 1456. Mađarski činovnici su uspješno odbranili grad i Osmanlije su se privremeno povukle, ali su na poslijetku oni zauzeli cijelu Srbiju.

Srbija je osvojena 1459. godine, Bizant to jest Morea njegova posljednja provincija 1460. godine zajedno s Atenom nakon čega se rat prebacuje u Aziju. Novi vojni cilj postaje Trapezuntsko Carstvo koji je u stvarnosti posljednji slobodni teritorij starog Bizanta. Da bi se ono osvojilo 15. kolovoza 1461. godine sultan uz put osvaja nekoliko malenih turskih kneževina. Po povratku u Europu on osvaja Bosnu 1463. godine i ne zamara se kasnijom tamošnjom mađarskom ofenzivom želeći s njima izbjeći sukob.

U drugom dijelu svoje vladavine Mehmed II. osvaja Krim, dijelove Albanije i otok Eubeju. Uz sve te pobjede užasno po njega pada poraz u Moldaviji 1475. godine.

Mehmed II. se smatra za nacionalnog heroja u Turskoj.

Ahdnama Mehmeda Fatiha data bosanskim franjevcima smatra se najstarijim pisanim dokumentom o ljudskim pravima.

U njegovo vrijeme je djelovao i veliki vezir bosanskog podrijetla Ahmed-paša Hercegović, a školovao se sa Adni Mahmud-pašom Anđelovićem.