Melkior Mašina

Izvor: Wikipedija

Melkior Mašina (Preko, Ugljan, 3. siječnja 1941.) je hrvatski domovinski i iseljenički književnik. Piše pjesme i prevodi.[1] Djeluje u iseljeništvu u Los Angelesu, SAD.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je u Preku na Ugljanu, u kojem je završio osmogodišnju školu koju je završio u Zagrebu. U Zagrebu i Zadru je završio klasičnu gimnaziju. U Zagrebu je završio 1969. filozofsko-teološke studije na Teološkom fakultetu. Za boravka u Zagrebu javlja sekraćim prijevodima iz francuskog, njemačkog i latinskog. Zbog političkih razloga emigrirao je 1970. u SAD. Nastanio se je u državi Pennsylvaniji, gdje je na Sveučilištu Villanovi magistrirao iz filozofije 1975., te završio i magistralne tečajeve iz svjetske komparativne religiozne literature. Pjesme piše otkako je emigrirao. Pjesmama se uz različite članke, povremeno javljao u ponekim emigrantskim publikacijama. Višegodišnji je odgovorni urednik dvomjesečnika Naša nada u kojem je objavio brojne priloge na hrvatskom i engleskom jeziku.

Godinama djelovao kao višestrani javni radnik u hrvatsko-američkoj zajednici. Bio je glavni tajnik i rizničar u Hrvatskoj katoličkoj zajednici (1984. – 1994.), u drugoj po starini hrvatskoj benefitarnoj udruzi na američkom kontinentu.[1] Od 1994. predsjednikom je te udruge[1] za SAD i Kanadu.[2]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Škrinjo zakovana, 1992.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Matice hrvatske (http://www.matica.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Matica hrvatska.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
  1. a b c d Šimun Šito Ćorić: 60 hrv. emigrantskih pisaca, Šimun Šito Ćorić, (arhivirano na [1] 5. prosinca 2012. Pristupljeno 9. travnja 2019.
  2. HIC Dom i svijet, broj 372/4. veljače 2002., HIC