Menart

Izvor: Wikipedija
Menart
Logotip
Osnovana Menart Slovenija: 1994.
Menart Hrvatska: 3. listopada 1997.
Osnivač(i) Boštjan Menart
Sjedište Bencekovićeva 19
Zagreb, , Hrvatska
Predsjednik Branko Komljenović (direktor)
Proizvodi izdavanje zvučnih zapisa
Broj zaposlenih 19 (2011.)[1]
Vlasnik Menart d.o.o.
Web stranica menart.hr

Menart je hrvatska diskografska kuća osnovana 1997. godine u Zagrebu[2] (Menart Slovenija: 1994.) Tvrtka se bavi uslugom izdavanja i snimanja zvučnih zapisa.[3] Menart je član udruženja diskografskih tvrtki IFPI (eng.:International Federation of the Phonographic Industry), koje predstavlja glazbenu industriju diljem svijeta s nekih 1.400 članova u 66 zemalja te povezanih industrijskih udruženja u 45 zemalja.[4]

Djelatnost[uredi | uredi kôd]

Menart je ekskluzivni stjecatelj licence Sony Music za teritorije Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Kao domaća diskografska kuća, Menart je narasla u Sloveniji u vodeću tvrtku u popularnoj glazbi – dominira prodajom i Airplay ljestvicama s djelima izvođača[5] kao što su Atomik Harmonik, Dan D, Siddharta i Tabu, Jan Plestenjak, Magnifico, Alya, Saša Lendero, Turbo Angels, Niet, Rebeka Dremelj i Kingston. Menart se etablirao na vrhu slovenske glazbene industrije. Osim fizičkog objavljivanja zapisa, Menart je u Sloveniji pokrenuo portal za preuzimanje sadržaja mZone.si (početkom 2008.). Na ovom portalu mogu Slovenski i (u manjem opsegu) međunarodni klijenti preuzeti domaće i strane naslove.

U Hrvatskoj je Menart u deset godina postao jedna od diskografskih kuća na vrhu. Poznat po njegovom snažnom A&R menadžmentu i kreativnim marketinškim rješenjima, Menart je uspostavio sljedeće izvođače u vrhu hrvatske popularne glazbene scene: Tram 11, The Beat Fleet, Colonia, Hladno pivo, Edo Maajka, Goran Karan, Letu štuke, Luka Nižetić, Pips, Chips & Videoclips i Lollobrigida Girls, Gustafi, Ivan Zak, Lana Jurčević, Pamela Ramljak i mnogi drugi.

Međunarodne aktivnosti[uredi | uredi kôd]

Menart je također uspio izdati (kroz licence partnere) različite izvođače izvan područja bivše Jugoslavije:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. MENART d.o.o. Zagreb - Report - Creditreform d.o.o.
  2. Internet imenik : Menart - poslovnenovine.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. kolovoza 2010. Pristupljeno 26. lipnja 2012.
  3. Biznet.hr - Registar tvrtki - Menart d.o.o.
  4. LINKS - IFPI Member Record Companies (engl.)
  5. Label: Menart Records - Rate Your Music (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]