Merkat

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Merkat
Merkat
Merkat
Status zaštite

Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Herpestidae
Potporodica: Herpestinae
Rod: Suricata
Desmarest, 1804
Vrsta: S. suricatta
Dvojno ime
Suricata suricatta
(Schreber, 1776.)
Područje života

Merkat (lat. Suricata suricatta) je sisavac iz porodice mungosa.

Živi u pustinji Kalahari na jugu Afrike. Mužjaci su teški oko 730 grama, a ženke su nešto lakše. Mužjaci narastu do 35 cm duljine, a ženke oko 25 cm (bez repa, koji je obično dug između 17 i 25 cm).

Prehrana[uredi VE | uredi]

Uglavnom se hrane kukcima, no znaju jesti i manje sisavce, guštere, zmije i jaja. Budući da su donekle imuni na otrove zmija i škorpiona nemaju problema u lovu na njih. Kako nemaju masne rezerve, pomoću kojih bi čuvali energiju prisiljeni su svakodnevno loviti.

Parenje[uredi VE | uredi]

Merkati spolno sazrijevaju sa otprilike godinu dana, a mogu se razmnožavati tijekom cijele godine. Najčešće mladunce donose na svijet tijekom ljetnih mjeseci. Graviditet traje 11 tjedana, a najčešće su u leglu četri mladunca, koji se kote gluhi i slijepi. Iz jazbine izlaze nakon otprilike tri tjedna, a sa šest tjedana se samostalno hrane, dakako uz pomoć starijih jedinki.

Ponašanje[uredi VE | uredi]

Merkati žive u kolonijama koje najčešće broje oko 30 jedinki. Žive u podzemnim jazbinama, koje su povezane tunelima i imaju više izlaza. Na čelu kolonije je alfa par, koji jedini ima mladunce, a vrlo često se iz kolonije protjeruju ženke, koje mogu predstavljati prijetnju alfa ženki. Protjerane ženke kasnije formiraju nove kolonije s mužjacima, koji su doživjeli sličnu sudbinu. Socijalna struktura kolonija merkata jedna je od složenijih u životinjskom svijetu, a jedinke su međusobno čvrsto povezane. Takvo se ponašanje najbolje vidi u čuvanju kolonije od grabljivaca, pri čemu pojedine jedinke "drže stražu" i na taj način štite ostatak kolonije.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Merkat.