Merkava

Izvor: Wikipedija
Merkava 4
Namjena Glavni borbeni tenk (MBT)
Zemlja porijekla Izrael
Povijest proizvodnje
Dizajn Israel Military Industries
Početak razvoja 1969.
Proizvođač IDF Ordnance
Proizvodnja 2003. -
Broj primjeraka ~220
Borbena povijest
Uveden u uporabu 2004.
Status u uporabi
Svojstva
Dužina 9,04 m
Širina 3,72 m
Visina 2,66 m
Masa 65 tona
Posada 4
Oklop i naoružanje
Oklop kompozitni oklop
Osnovno naoružanje 120 mm MG253 glatkocijevni top
Sekundarno naoružanje dvije 7,62 mm, jedna 12,7 mm strojnica
60 mm minobacač
Pokretljivost
Pogon Dieselov motor

1500 KS (1119 kW)

Brzina 64 km/h
Snaga/težina KS/tona
Doseg 500 km

Merkava (hebrejski: מרכבה, bojna kola) je glavni borbeni tenk izraelske vojske i predstavlja ponos izraelske vojne industrije. Merkava je nastala na iskustvu oklopnog ratovanja i prilagođena je izraelskim potrebama tj. pustinjskim uvjetima ratovanja. Sastavljen je većinom od američkih dijelova, a korišteni su i neki britanski i francuski sustavi. Tenk je namijenjen defenzivnim zadacima no sukobi u Libanonu 1982. su dokazali da nije loš ni u ofenzivi.

Dizajn[uredi | uredi kôd]

Merkava ima originalni dizajn, zbog odluke da se motor ugradi u prednji dio tijela. Tradicionalni tenkovi imaju motor u stražnjem dijelu tijela zato što većina pogotka u tenk dolazi s prednje strane, pa izravan pogodak uništava cijeli pogonski sustav. No zbog takve konstrukcije posada je dodatno zaštićena što Merkavu čini najsigurnijim tenkom. Kupola je sprijeda zašiljena i sliči obliku školjke. Sve verzije merkave imaju kupolu stavljenu više straga (zbog motora sprijeda). Merkava je od svojeg razvoja imao veliku težinu (preko 60 tona) i pokretljivost nije bila previše važna zato što je zamišljena kao defenzivni tenk.

Razvoj[uredi | uredi kôd]

Merkava 1

Ideja o Merkavi krenula je 1960-ih. Izraelski stručnjaci 1965. godine osmisle tenk Sabra(na hebrejskom: zavičajan). Tijekom dizajniranja platforme za novi tenk, Britanci traže pomoć od Izraela da zajedno razviju novi tenk, britanski Chieftain. Prva dva prototipa stigla su u Izrael na testiranja 1967. i izrael je zatvorio Sabra program. Zbog pritiska Ujedinjenog Kraljevstva prototipovi su vraćeni u englesku 1969. godine, a Izrael je izgubio 5 godina za razvoj vlastitog tenka. Nakon tog incidenta Izrael je ponovno pokrenuo razvoj tenka koji je trebao imati visoke standarde u zaštiti posade. Godine 1974. završeni su prvi prototipovi. Prve fotografije novog tenka objavljene su 14. svibnja 1977. u jednom američkom časopisu. Godinu kasnije napravljeno je prvih 30 serijskih Merkava koje su predane vojsci za početnu obuku jedinica.

Merkava 1[uredi | uredi kôd]

Merkava 1 je prvi serijski izraelski tenk. Imao je težinu od 63 tone (to je bila velika težina za to vrijeme) i Dieselov motor snage 900 ks s omjerom snage i težine od 14 ks/t. Glavno oružje bio je top sa 105 mm (licencirana kopija britanskog L7). Imao je još i dvije strojnice 7.62 mm i 60 mm minobacač. Merkava je prvi put korišten 1982. u Libanonskom ratu u kojem je sudjelovalo 180 Merkava. Nakon rata napravljene su mnoge promjene i otklonjeni nedostaci. U tom ratu Merkava 1 je bez problema uništavao sirijske T-62 i T-72 tenkove.

Merkava 2[uredi | uredi kôd]

Merkava 2

Merkava 2 je uvedena u postrojbe izraelske vojske u travnju 1983. godine. Novi tenk je bio prilagođen urbanom ratovanju, a težina i motor ostali su isti kao kod prethodnika. Merkava 2 koristi isti 105 mm top i 7,62 mm strojnicom, a 60 milimetarski minobacač je sada smješten unutar kupole i pokreče se automatski. Napravljena su i manja poboljšanja na SUP-u.

Verzije[uredi | uredi kôd]

  • Merkava 2B – s termalnom optikom i poboljšanim sustavom za upravljane paljbom (SUP)
  • Merkava 2C – unaprijeđena kupola za zaštitu iz zraka
  • Merkava 2D – moderniji kompozitni oklop tijela i kupole

Merkava 3[uredi | uredi kôd]

Merkava 3
Merkava 3 BAZ

Merkava 3 je uvedena u službu u prosincu 1989. godine. Promijenjeni su motor, glavni top, i sigurnosni sustav. Kao glavno naoružanje uzet je Rheinmetall L44 top 120 mm dužine cijevi 44 kalibra koji je razvijen u Njemačkoj. Ugrađen je snažniji Dieselov motor koji razvija 1200 ks. Zbog novog topa i motora težina se povećala na 65 tona. Maksimalna brzina s novim motorom je 60 km/h. Ostala napravljena poboljšanja su:

  • Vanjski dvosmjerni telefon za sigurnu komunikaciju između tenkova i pješaštva
  • Poboljšan spremnik municije za smanjenjem pregrijavanja i mogućnost eksplozije
  • Postavljen novi oklop koji se brzo i lako zamjeni novim

Merkava 3 BAZ[uredi | uredi kôd]

Merkava 3 BAZ imao je mnoga poboljšanja, uključujući:

  • Poboljšani sustav upravljanja paljbom (SUP) koji omogućuje gađanje pokretnih meta iz pokreta
  • NBC zaštitni sustav
  • Lokalno razvijeni klima uređaj
  • Dodatna poboljšanja u balističkoj zaštiti
  • Merkava 3D imao je dodatni kompozitni oklop na kućištu i kupoli

Dor-Dalet[uredi | uredi kôd]

Posljednja generacija tenka Merkava 3 nazvana je Dor-Dalet (hebrejski: četvrta generacija) koji je ustvari bio prototip za izgradnju Merkave 4.

Merkava 4[uredi | uredi kôd]

Merkava 4 za vrijeme vojne vježbe
Merkava 4
Merkava Howitzer Sholef

Merkava 4 je najnovija generacija tenka Merkava i njegov razvoj je počeo 1999. godine. Serijska proizvodnja počela je 2003. godine. Jedan je od najboljih tenkova u svijetu.

Novi model ima bolji sustav paljbe (SUP) i prilagođen je urbanoj borbi. S novim sustavom moguće je gađati helikoptere osobito ruski helikopter Mi-24 kojeg koriste Izraelski susjedi. Dodan je i digitalni prikaz bojišta sličan onom na Leclercu. Prikazuje položaj otkrivenih protivničkih ciljeva i susjednih tenkova što smanjuje rizik od otvaranje vatre na prijateljski tenk. Streljivo je pohranjeno u posebne protupožarne posude koje su zaštita od eksplozije streljiva.

Vozila napravljena na temelju Merkave[uredi | uredi kôd]

Merkava LIC[uredi | uredi kôd]

To su Merkave tenkovi koji su pretvoreni za urbano ratovanje. LIC znači niski intenzitet sukoba. Ti tenkovi su sposobni boriti se protiv gerilaca, i ostalih uličnih ratova.

Merkava Tenkbulenc[uredi | uredi kôd]

To je izvedba teškog ambulantnog vozila koji nije naoružan. Temeljna zadaća mu je prijevoz i pružanje pomoć ranjenicima. Može djelovati na prvim crtama bojišnice. Ima stražnja vrata što pojednostavljuje ulazak u vozilo.

Merkava IFV Namer[uredi | uredi kôd]

Namer je teški oklopni transporter napravljen na temelju tijela tenka Merkava IV. Naoružan je 12,7 mm Katlanit RCWS, 7,62 mm strojnicom i bacačima dimne zavjese. Umjesto 12,7 mm strojnice može se ugradit Mk 19 automatski bacač granata.

Merkava Howitzer Sholef[uredi | uredi kôd]

Merkava Howitzer Sholef je samohodni top 155 mm koji je postavljen na tijelo Merkave. Domet mu je veći od 45 km. Može gađati i iz pokreta. Napravljena su dva prototipa. Dosad nije ušao u serijsku proizvodnju.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Merkava