Meteorski pljusak

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Leonidi iz 1866., ilustracija

Meteorski pljusak odnosno meteorska kiša je nebeska pojava pri kojoj se veliki broj meteora može vidjeti u kratkom vremenskom periodu - tipično nekoliko sati do par dana. Ovi su meteori zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se na nebu, na putanji meteora, pojavljuju svijetle trake. Većina je fragmenata manja od zrna pijeska, pa ih jako mali broj dospije do tla. Fragmenti koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima.

Meteorske su kiše vrlo rijetka pojava, zbiju se tek nekoliko puta unutar jednog stoljeća. Pojam meteorske kiše (pljuska) neki poistovjećuju s pojmom meteorskog potoka, što je pogrješno.

Što uzrokuje meteorske pljuskove[uredi VE | uredi]

Kako se približavanjem kometa Suncu povećava temperatura na njegovoj površini, led se počinje topiti i topljenjem leda komet se počinje raspadati te se tom vrtnjom oko Sunca kometi mrve. Iza njega ostaje trag prašine i komadića stijena. Ako se kometova orbita presiječe sa Zemljinom i na Zemljinoj stazi ostavi prašine, Zemlja će svake godine ulijetati u taj oblak prašine. Zbog trenja zraka u atmosferi, čestice prašine se zapale i u atmosferi nakratko ostave sjajan trag - nastaje meteor. Visina na kojoj nastaju ti tragovi izgaranja je oko 40-80 km. Brzina kojom udaraju je oko 62 km/s (Perzeidi), te je velika rijetkost da meteor dođe do tla.

Poznate meteorske kiše[uredi VE | uredi]

Najpoznatija meteorska kiša su Perzeidi ili Suze svetog Lovre. Vidljivi su u noći sa 12. na 13. kolovoza.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjke poveznice[uredi VE | uredi]